Παπαγάλος με σπασμένο ράμφος επινόησε το δικό του «εργαλείο» (Βίντεο)

Παπαγάλος με σπασμένο ράμφος επινόησε το δικό του «εργαλείο» (Βίντεο) Facebook Twitter
0

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν «εργαλεία», όμως ένας παπαγάλος- ο Μπρους- φαίνεται πως είναι ξεχωριστή περίπτωση, καθώς επινόησε ένα δικό του, για να αντιμετωπίσει το σπασμένο ράμφος του. 

Ο Μπρους είναι κέα, ένα είδος παπαγάλου που ζει στη Νέα Ζηλανδία. Είναι περίπου 9 ετών και όταν τον βρήκαν οι ερευνητές, μικρό, του έλειπε το άνω ράμφος, καθώς πιθανότατα πιάστηκε σε παγίδα για αρουραίους. 

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα για αυτό το είδος, καθώς χρησιμοποιούν το μακρύ και κυρτό άνω ράμφος τους για να περιποιούνται τα φτερά τους, προκειμένου να ξεφορτωθούν παράσιτα και να απομακρύνουν τη βρωμιά.

Όμως, ο Μπρους βρήκε μία λύση. Έμαθε μόνος του να σηκώνει βότσαλα σωστού μεγέθους, να τα κρατά ανάμεσα στη γλώσσα και το κάτω ράμφος του και να χτενίζει τo φτέρωμά του με την άκρη της πέτρας. 

Επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους για τον παπαγάλο στο Scientific Reports. «Η βασική κριτική που δεχθήκαμε πριν από τη δημοσίευση ήταν “Αυτή η δραστηριότητα με τα βότσαλα μπορεί να ήταν τυχαία. Τον είδατε όταν συμπτωματικά είχε ένα βότσαλο στο στόμα του”», δήλωσε η Αμέλια Μπάστος, ερευνήτρια για τις γνωστικές λειτουργίες ζώων στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ και επικεφαλής της έρευνας. 

«Αλλά όχι. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές. Αφήνει το βότσαλο και μετά το σηκώνει. Το θέλει αυτό το βότσαλο. Αν δεν φροντίζει το φτέρωμά του, δεν σηκώνει βότσαλο για οτιδήποτε άλλο», συμπλήρωσε. 

Αρχικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο Μπρους δεν έπαιζε τυχαία με τα βότσαλα. Όταν σήκωνε ένα, 9 στις 10 φορές το χρησιμοποιούσε για να περιποιηθεί τα φτερά του. Όταν άφηνε να πέσει το βότσαλο, στο 95% των περιπτώσεων είτε το ξανασήκωνε, ή έπιανε ένα άλλο και συνέχιζε να «χτενίζει» το φτέρωμά του. Σταθερά σήκωνε βότσαλα του ίδιου μεγέθους, αντί να διαλέγει τυχαία. 

Κανένα άλλο από τα πτηνά του είδους του, στο περιβάλλον του, δεν χρησιμοποιούσαν βότσαλα για αυτό τον σκοπό. Και όταν τα άλλα πουλιά χειρίζονταν πέτρες, διάλεγαν τυχαία μεγέθη. 

«Ο Μπρους δεν είδε κάποιο άλλο πτηνό να το κάνει αυτό. Το βρήκε μόνος του. Ήμασταν αρκετά τυχεροί που το παρατηρήσαμε αυτό. Μπορούμε να μάθουμε πολλά αν δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή στο τι κάνουν τα ζώα, τόσο στη φύση όσο και σε αιχμαλωσία», δήλωσε η Μπάστος. 

Οι παπαγάλοι κέα γενικά είναι αρκετά έξυπνοι, αλλά η ίδια επεσήμανε ότι ο Μπρους είναι ξεκάθαρα πιο ευφυής από άλλα πτηνά, εκπαιδεύεται εύκολα να κάνει αρκετά σύνθετα πράγματα και αναπτύσσει δικές του ιδέες. 

Μερικές φορές την ρωτούν γιατί δεν έφτιαξαν ένα προσθετικό ράμφος για τον Μπρους. «Δεν το χρειάζεται. Είναι καλά με το δικό του», απαντά πάντα εκείνη. 

Με πληροφορίες από NYT

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM