Παπαγάλος με σπασμένο ράμφος επινόησε το δικό του «εργαλείο» (Βίντεο)

Παπαγάλος με σπασμένο ράμφος επινόησε το δικό του «εργαλείο» (Βίντεο) Facebook Twitter
0

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν «εργαλεία», όμως ένας παπαγάλος- ο Μπρους- φαίνεται πως είναι ξεχωριστή περίπτωση, καθώς επινόησε ένα δικό του, για να αντιμετωπίσει το σπασμένο ράμφος του. 

Ο Μπρους είναι κέα, ένα είδος παπαγάλου που ζει στη Νέα Ζηλανδία. Είναι περίπου 9 ετών και όταν τον βρήκαν οι ερευνητές, μικρό, του έλειπε το άνω ράμφος, καθώς πιθανότατα πιάστηκε σε παγίδα για αρουραίους. 

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα για αυτό το είδος, καθώς χρησιμοποιούν το μακρύ και κυρτό άνω ράμφος τους για να περιποιούνται τα φτερά τους, προκειμένου να ξεφορτωθούν παράσιτα και να απομακρύνουν τη βρωμιά.

Όμως, ο Μπρους βρήκε μία λύση. Έμαθε μόνος του να σηκώνει βότσαλα σωστού μεγέθους, να τα κρατά ανάμεσα στη γλώσσα και το κάτω ράμφος του και να χτενίζει τo φτέρωμά του με την άκρη της πέτρας. 

Επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους για τον παπαγάλο στο Scientific Reports. «Η βασική κριτική που δεχθήκαμε πριν από τη δημοσίευση ήταν “Αυτή η δραστηριότητα με τα βότσαλα μπορεί να ήταν τυχαία. Τον είδατε όταν συμπτωματικά είχε ένα βότσαλο στο στόμα του”», δήλωσε η Αμέλια Μπάστος, ερευνήτρια για τις γνωστικές λειτουργίες ζώων στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ και επικεφαλής της έρευνας. 

«Αλλά όχι. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές. Αφήνει το βότσαλο και μετά το σηκώνει. Το θέλει αυτό το βότσαλο. Αν δεν φροντίζει το φτέρωμά του, δεν σηκώνει βότσαλο για οτιδήποτε άλλο», συμπλήρωσε. 

Αρχικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο Μπρους δεν έπαιζε τυχαία με τα βότσαλα. Όταν σήκωνε ένα, 9 στις 10 φορές το χρησιμοποιούσε για να περιποιηθεί τα φτερά του. Όταν άφηνε να πέσει το βότσαλο, στο 95% των περιπτώσεων είτε το ξανασήκωνε, ή έπιανε ένα άλλο και συνέχιζε να «χτενίζει» το φτέρωμά του. Σταθερά σήκωνε βότσαλα του ίδιου μεγέθους, αντί να διαλέγει τυχαία. 

Κανένα άλλο από τα πτηνά του είδους του, στο περιβάλλον του, δεν χρησιμοποιούσαν βότσαλα για αυτό τον σκοπό. Και όταν τα άλλα πουλιά χειρίζονταν πέτρες, διάλεγαν τυχαία μεγέθη. 

«Ο Μπρους δεν είδε κάποιο άλλο πτηνό να το κάνει αυτό. Το βρήκε μόνος του. Ήμασταν αρκετά τυχεροί που το παρατηρήσαμε αυτό. Μπορούμε να μάθουμε πολλά αν δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή στο τι κάνουν τα ζώα, τόσο στη φύση όσο και σε αιχμαλωσία», δήλωσε η Μπάστος. 

Οι παπαγάλοι κέα γενικά είναι αρκετά έξυπνοι, αλλά η ίδια επεσήμανε ότι ο Μπρους είναι ξεκάθαρα πιο ευφυής από άλλα πτηνά, εκπαιδεύεται εύκολα να κάνει αρκετά σύνθετα πράγματα και αναπτύσσει δικές του ιδέες. 

Μερικές φορές την ρωτούν γιατί δεν έφτιαξαν ένα προσθετικό ράμφος για τον Μπρους. «Δεν το χρειάζεται. Είναι καλά με το δικό του», απαντά πάντα εκείνη. 

Με πληροφορίες από NYT

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM