«Ώρα της Γης»: Η Βουλή απόψε σβήνει τα φώτα του μεγάρου της για μία ώρα

«Ώρα της Γης»: Η Βουλή θα σβήσει τα φώτα του Μεγάρου της για μία ώρα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου της Βουλής που συμμετέχει στην «Ώρα της Γης» το 2021 / EUROKINISSI
0

Και αυτή την χρονιά, η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Ώρα της Γης».

Η «Ώρα της Γης» αποτελεί μία διεθνή πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος, που αυτή τη χρονιά εστιάζει κυρίως  στην προστασία των δασών. Σήμερα το βράδυ η Βουλή θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία και θα σβήσει για μία ώρα τα φώτα του μεγάρου της από τις 20:30 έως τις 21:30.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αυτή η κίνηση είναι «μια συμβολική πράξη που αποτυπώνει την κοινή ανάγκη για ανάληψη δράσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ένα μήνυμα που υπενθυμίζει την ανεκτίμητη αξία του δάσους και τη σημασία της προστασίας του». «Μετά από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη παγκοσμίως και με τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόληψη μας αφορά όλους ως πολίτες, καθώς η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί», αναφέρεται αρχικά.

«Μαθαίνοντας τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου, γινόμαστε κι εμείς η ασπίδα για την προστασία των δασών μας που προσφέρουν τα πολλαπλά οφέλη τους όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Βουλής.

Η «Ώρα της Γης» από το 2007 έως σήμερα

Το κίνημα «Η Ώρα της Γης» ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2007 από το WWF Αυστραλίας, με πάνω από 2,2 εκατομμύρια άτομα και 2.000 επιχειρήσεις να σβήνουν τα φώτα τους την ίδια ώρα. Σημειώνεται ότι από το 1970 έως σήμερα το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69%.

Η «Ώρα της Γης» το 2023 σημειώνεται πως πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM