Οι πάγοι λιώνουν, οι άνθρωποι εξαπλώνονται και οι πολικές αρκούδες ωθούνται στον κανιβαλισμό

Οι πάγοι λιώνουν, οι άνθρωποι εξαπλώνονται και οι πολικές αρκούδες ωθούνται στον κανιβαλισμό Facebook Twitter
GETTY IMAGES
1

Αυξάνονται οι περιπτώσεις κανιβαλισμού μεταξύ των πολικών αρκούδων στην Αρκτική, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και των πάγων που λιώνουν, αλλάζοντας για πάντα το φυσικό τους περιβάλλον. 

«Περιπτώσεις κανιβαλισμού είχαμε διαπιστώσει από παλιά αλλά ανησυχούμε ότι ενώ αυτά τα περιστατικά ήταν πολύ σπάνια, τώρα καταγράφονται πολύ συχνά», λέει ο Ilya Mordvintsev, ειδικός στις πολικές αρκούδες που μίλησε στο πρακτορείο Interfax.

«Κατά περιόδους δεν υπάρχει αρκετό φαγητό και τα μεγάλα αρσενικά επιτίθενται στα θηλυκά και στα αρκουδάκια τους», εξηγεί ο ίδιος. Ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγράφονται πολύ περισσότερα περιστατικά (και) επειδή υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πια που παρατηρούν αυτές τις περιπτώσεις. 

Ο Mordvintsev είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Severtsov, στη Μόσχα, που μελετά τα οικολογικά και εξελεγκτικά προβλήματα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση στο προφανές - στην έλλειψη φαγητού που οφείλεται τόσο στην αλλαγή του κλίματος όσο και στην ανθρώπινη παρουσία. Ο συναγερμός χτυπά συχνά σε ρωσικές εγκαταστάσεις στην Αρκτική, όπου δεκάδες αρκούδες εισέρχονται σε κατοικημένες πλέον περιοχές αναζητώντας φαγητό στα σκουπίδια.

Παλιότερα, κάθε χειμώνα οι πολικές αρκούδες κυνηγούσαν για την τροφή τους από τον κόλπο του Ομπ μέχρι την θάλασσα Barents. Τώρα πλοία περνούν από εκεί συνεχώς κουβαλώντας υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Ήταν πεδίο κυνηγιού για τις πολικές αρκούδες. Τώρα έχει σπασμένους πάγους όλο τον χρόνο», παρατηρεί ο Mordvintsev συνδέοντας το γεγονός με την εξόρυξη καυσίμων από την αχανή χερσόνησο του Yamal που συνορεύει με τον κόλπο του Ομπ. 

Η Ρωσία είναι από τους πρωτοπόρους στην εξόρυξη πετρελαίου και του αερίου και έχει στραφεί στην Αρκτική για νέα κοιτάσματα. Έχει επίσης αναπτύξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα βόρεια. 

Ένας άλλος Ρώσος επιστήμονας, ο Βλαντιμίρ Σολόκοφ, που έχει ηγηθεί αναρίθμητων αποστολών με το Ινστιτούτο Ερευνών της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, λέει πως αυτή την χρονιά οι αρκούδες επηρεάστηκαν κυρίως από τον αφύσικα ζεστό καιρό στη νήσο Spitsbergen, στο αρχιπέλαγος Svalbard όπου υπήρχε πολύ χαμηλή χιονόπτωση. 

Τα τελευταία 25 χρόνια, τα επίπεδα των πάγων στα τέλη του καλοκαιριού έχουν σημειώσει μείωση που κατά τόπους αγγίζει και το 40%. Ο ίδιος προβλέπει πως σε βάθος χρόνου οι πολικές αρκούδες θα σταματήσουν να κυνηγούν στην θάλασσα και θα περιοριστούν σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε υψηλότερα πλάτη του αρχιπελάγους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Περιβάλλον / Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Όπως εξηγεί, λόγω των πυρκαγιών, αυξάνεται η θερμοκρασία στις καμένες περιοχές που γίνονται και πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – O ρόλος της κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οι Καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Περιβάλλον / Οι καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη - Τρία από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, τονίζοντας την ανάγκη για εντατική προστασία και διατήρηση στην Αφρική
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Περιβάλλον / Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Η επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης έως το 2050»

Περιβάλλον / Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης»

Ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που συνδέονται με την ακανόνιστη και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες παραγωγή ενέργειας στη Γη
LIFO NEWSROOM
Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Περιβάλλον / Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει επιβραδυνθεί από το 2005, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, καθώς η κλιματική κρίση παραμένει υπαρκτή και απειλητική
LIFO NEWSROOM
Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Περιβάλλον / Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Οι μαζικές εξαφανίσεις της Γης συνδέονται όχι μόνο με αστεροειδείς, αλλά κυρίως με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις που απελευθέρωσαν ακραίες ποσότητες CO₂. Σήμερα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μιμείται αυτά τα καταστροφικά σενάρια με ανησυχητικά ταχύτερο ρυθμό.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια