Οι πάγοι λιώνουν, οι άνθρωποι εξαπλώνονται και οι πολικές αρκούδες ωθούνται στον κανιβαλισμό

Οι πάγοι λιώνουν, οι άνθρωποι εξαπλώνονται και οι πολικές αρκούδες ωθούνται στον κανιβαλισμό Facebook Twitter
GETTY IMAGES
1

Αυξάνονται οι περιπτώσεις κανιβαλισμού μεταξύ των πολικών αρκούδων στην Αρκτική, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και των πάγων που λιώνουν, αλλάζοντας για πάντα το φυσικό τους περιβάλλον. 

«Περιπτώσεις κανιβαλισμού είχαμε διαπιστώσει από παλιά αλλά ανησυχούμε ότι ενώ αυτά τα περιστατικά ήταν πολύ σπάνια, τώρα καταγράφονται πολύ συχνά», λέει ο Ilya Mordvintsev, ειδικός στις πολικές αρκούδες που μίλησε στο πρακτορείο Interfax.

«Κατά περιόδους δεν υπάρχει αρκετό φαγητό και τα μεγάλα αρσενικά επιτίθενται στα θηλυκά και στα αρκουδάκια τους», εξηγεί ο ίδιος. Ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγράφονται πολύ περισσότερα περιστατικά (και) επειδή υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πια που παρατηρούν αυτές τις περιπτώσεις. 

Ο Mordvintsev είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Severtsov, στη Μόσχα, που μελετά τα οικολογικά και εξελεγκτικά προβλήματα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση στο προφανές - στην έλλειψη φαγητού που οφείλεται τόσο στην αλλαγή του κλίματος όσο και στην ανθρώπινη παρουσία. Ο συναγερμός χτυπά συχνά σε ρωσικές εγκαταστάσεις στην Αρκτική, όπου δεκάδες αρκούδες εισέρχονται σε κατοικημένες πλέον περιοχές αναζητώντας φαγητό στα σκουπίδια.

Παλιότερα, κάθε χειμώνα οι πολικές αρκούδες κυνηγούσαν για την τροφή τους από τον κόλπο του Ομπ μέχρι την θάλασσα Barents. Τώρα πλοία περνούν από εκεί συνεχώς κουβαλώντας υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Ήταν πεδίο κυνηγιού για τις πολικές αρκούδες. Τώρα έχει σπασμένους πάγους όλο τον χρόνο», παρατηρεί ο Mordvintsev συνδέοντας το γεγονός με την εξόρυξη καυσίμων από την αχανή χερσόνησο του Yamal που συνορεύει με τον κόλπο του Ομπ. 

Η Ρωσία είναι από τους πρωτοπόρους στην εξόρυξη πετρελαίου και του αερίου και έχει στραφεί στην Αρκτική για νέα κοιτάσματα. Έχει επίσης αναπτύξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα βόρεια. 

Ένας άλλος Ρώσος επιστήμονας, ο Βλαντιμίρ Σολόκοφ, που έχει ηγηθεί αναρίθμητων αποστολών με το Ινστιτούτο Ερευνών της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, λέει πως αυτή την χρονιά οι αρκούδες επηρεάστηκαν κυρίως από τον αφύσικα ζεστό καιρό στη νήσο Spitsbergen, στο αρχιπέλαγος Svalbard όπου υπήρχε πολύ χαμηλή χιονόπτωση. 

Τα τελευταία 25 χρόνια, τα επίπεδα των πάγων στα τέλη του καλοκαιριού έχουν σημειώσει μείωση που κατά τόπους αγγίζει και το 40%. Ο ίδιος προβλέπει πως σε βάθος χρόνου οι πολικές αρκούδες θα σταματήσουν να κυνηγούν στην θάλασσα και θα περιοριστούν σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε υψηλότερα πλάτη του αρχιπελάγους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια