Οι εταιρείες πετρελαίου γνώριζαν για δεκαετίες ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Οι εταιρείες πετρελαίου γνώριζαν για δεκαετίες ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων ενέχει σοβαρούς κινδύνους Facebook Twitter
PIXABAY
0

Η βιομηχανία πετρελαίου απέκρυβε επιμελώς για δεκαετίες ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Guardian, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται ότι η βιομηχανία ασκούσε, παράλληλα, πιέσεις στους νομοθέτες των ΗΠΑ να παραβλέπουν το μέγεθος της μόλυνσης, ώστε να μην τους επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς.

Οι βιομηχανίες επιχειρούσαν να «θολώσουν» τις επιστημονικές έρευνες που μιλούσαν για μία σειρά σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων από την καύση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα μάλιστα με τις οποίες οφείλεται ο θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, που περιλαμβάνουν εσωτερικές ενημερώσεις στελεχών και εκθέσεις μεταξύ των εταιρειών, αποδεικνύεται ότι η βιομηχανία γνώριζε πως ευθύνεται για σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ακόμα των ίδιων εργαζομένων τους, με τα παιδιά τους να παρουσιάζουν, μάλιστα, γενετικές ανωμαλίες.

Αλλά αυτές οι προειδοποιήσεις δεν αποτελούσαν τροχοπέδη στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που «θόλωναν» τα νερά στην επιστημονική κοινότητα, προβάλλοντας αμφιβολίες για την εγκυρότητά τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Guardian, οι εταιρείες πίεζαν τους νομοθέτες στις ΗΠΑ να μην τους επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς για την προστασία τους περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας πως η καύση ορυκτών καυσίμων δεν σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ίδιο το μοτίβο των εταιρειών

Η ανταπόκριση των εταιρειών παρουσίαζε το ίδιο μοτίβο: Πρώτα γνώριζαν, στη συνέχεια μηχανορραφούσαν, μετά αρνούνταν και στο τέλος καθυστερούσαν να πράξουν τα αυτονόητα, αναφέρει ο Geoffrey Supran, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που ειδικεύεται σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ορυκτών καυσίμων.  Ο ίδιος τονίζει ότι οι συγκεκριμένες βιομηχανίες χρησιμοποιούσαν την προπαγάνδα ως «όπλο», ενώ υπονόμευαν τους κανονισμούς.

Οι συνέπειες από τη μαζική καύση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου από εργοστάσια και αυτοκίνητα και άλλες πηγές «έπνιγαν» μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, πριν εφαρμοστεί μία σειρά νέων νόμων για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM