Νέα ανακάλυψη για τις φώκιες: «Ούτε ο άνθρωπος δεν μπορεί να το κάνει»

Νέα ανακάλυψη για τις φώκιες: «Ούτε ο άνθρωπος δεν μπορεί να το κάνει» Facebook Twitter
Φωτ.: pixabay.com
0

Οι φώκιες είναι από τα πιο ενδιαφέροντα θηλαστικά και νέα επιστημονική ανακάλυψη από τη Σκωτία, το επιβεβαιώνει.

Το πείραμα μιας ερευνητικής ομάδας έγινε η βάση για μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science αυτή την εβδομάδα, η οποία δείχνει ότι οι φώκιες μπορούν να αισθάνονται την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα τους και να προσαρμόζουν την καταδυτική τους συμπεριφορά.

Το πείραμα

Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν φώκιες σε μια δεξαμενή, ώστε να μαθαίνουν ότι σε ένα σημείο (σε ένα είδος «θαλάμου αναπνοής») μπορούσαν να αναπνέουν άνετα, ενώ σε άλλο σημείο μπορούσαν να κολυμπήσουν υποβρυχίως και να φάνε άφθονα ψάρια. Στη συνέχεια, άλλαξαν λίγο την ποιότητα του αέρα στον θάλαμο αναπνοής, ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας το οξυγόνο και το CO₂ (διοξείδιο του άνθρακα). Οι φώκιες αντέδρασαν άμεσα: όσο περισσότερο οξυγόνο υπήρχε, τόσο περισσότερη ώρα έμεναν υποβρύχια, για να φάνε. Όταν το οξυγόνο μειωνόταν, έβγαιναν γρηγορότερα στην επιφάνεια.

Το συμπέρασμα της μελέτης

Οι φώκιες φαίνεται να αισθάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους και να προσαρμόζουν τις κινήσεις τους. Αντίθετα, ι άνθρωποι και τα περισσότερα ζώα δεν μπορούν να νιώσουν απευθείας το οξυγόνο – μόνο το CO₂. Όταν αυτό αυξάνεται, το σώμα μας λέει «ανάπνευσε!». Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί ελεύθεροι δύτες (free divers) λιποθυμούν πριν προλάβουν να βγουν στην επιφάνεια: δεν αντιλαμβάνονται ότι τελειώνει το οξυγόνο, αν και το CO₂ έχει μειωθεί, λόγω προηγούμενης αναπνοής.

Αυτή η ικανότητα θα τοποθετούσε τις φώκιες σε μια κατηγορία πέρα από όλα τα χερσαία θηλαστικά που έχουν δοκιμαστεί. Δεδομένου ότι τα επίπεδα οξυγόνου στην ξηρά είναι αρκετά σταθερά, οι άνθρωποι και άλλα χερσαία ζώα δεν φαίνεται να έχουν εξελιχθεί ώστε να αντιλαμβάνονται τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, μερικές φορές ούτε καν όταν είναι έτοιμοι να λιποθυμήσουν. Στους ανθρώπους που κάνουν ελεύθερη κατάδυση χωρίς φιάλες οξυγόνου, τα ατυχήματα είναι αρκετά συχνά. Η εξάρτησή μας από την αντίληψη των επιπέδων CO2 στο αίμα μας αντί του οξυγόνου μπορεί να είναι η αιτία. «Αυτή είναι μια απολύτως λογική στρατηγική στην ξηρά, όπου η συσσώρευση CO2 τείνει να ισούται με προβλήματα αναπνοής», εξηγούν οι μελετητές για την ανακάλυψη της ικανότητας που έχουν οι φώκιες, την οποία στερείται ο άνθρωπος.

Με πληροφορίες από National Geographic

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM