Μπορεί η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου να «σώσει» τις φώκιες;

Μπορεί η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου να «σώσει» τις φώκιες; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο λόγω ανησυχίας για τα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, φαίνεται ότι στις φώκιες η εν λόγω πρακτική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταγραφή και επιβίωσή τους. 

Ερευνητές του πανεπιστημίου Κολγκέιτ της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν το «SealNet», μια βάση δεδομένων με τα πρόσωπα από περίπου 400 φώκιες που κατοικούν στον κόλπο Κάσκο στο Μέιν. Το εργαλείο στοχεύει να αποτελέσει έναν μη επεμβατικό τρόπο παρακολούθησης των εν λόγω θηλαστικών παρατηρώντας παράλληλα το οικοσύστημα στο οποίο επιλέγουν να ζήσουν. 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Ecology and Evolution, περιγράφουν λεπτομερώς ότι το σύστημα κατάφερε να αναγνωρίσει τις φώκιες με ακρίβεια σχεδόν 100%.

Οι βιολόγοι εντοπίζουν εδώ και καιρό τα ίχνη των θαλάσσιων θηλαστικών χρησιμοποιώντας δορυφορική τεχνολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, φέρνει πρωτοποριακές αλλαγές σε αυτές τις μελέτες σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Το SealNet είναι σε θέση να διακρίνει το πρόσωπο των θηλαστικών αυτών μέσω φωτογραφιών και στη συνέχεια να ξεχωρίζει τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους όπως τα μάτια και το σχήμα της μύτης. Οι βιολόγοι χρησιμοποιούσαν ένα παρόμοιο σύστημα μέχρι πρόσφατα, το «PrimNet», όμως το SealNet είναι πιο καινούργιο και πιο ειδικευμένο. 

Σύμφωνα με την Κρίστα Ίνγκραμ, καθηγήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Κολγκέιτ και συμμετέχουσα στο πρότζεκτ SealNet, η αποθήκευση φωτογραφιών των προσώπων και η αξιοποίηση της μηχανικής μάθησης για την παρακολούθηση των θηλαστικών θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μοτίβα τους, καθώς τα εν λόγω θηλαστικά είναι δύσκολο να πιαστούν στην ανοιχτή θάλασσα για μελέτη. Όπως αναφέρει, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσω αυτής της τεχνολογίας οι φώκιες θα προστατεύονται και θα εντοπίζονται ευκολότερα.

Παρά την ακρίβειά του, η εφαρμογή εξακολουθεί να κάνει λάθη μερικές φορές. Όπως αναφέρει το περιοδικό Hakai, υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που το SealNet εντόπισε, λανθασμένα, πρόσωπα φώκιας ακόμα και πάνω σε βράχους. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του λογισμικού απαιτούν και ανθρώπινη αξιολόγηση.

Με πληροφορίες από Design Taxi

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδί κοιτάζει ενυδρείο.

Περιβάλλον / Στην Ελλάδα το πρώτο και μεγαλύτερο ιδιωτικό ερευνητικό ενυδρείο στα Βαλκάνια

Θα φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ψάρια σε 700.000 λίτρα νερού. Ο χώρος θα μπορεί να είναι επισκέψιμος κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ θα γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ