Μια από τις αισιόδοξες εικόνες των ελληνικών θαλασσών- Σε βάθος 96 μέτρων

Μια από τις αισιόδοξες εικόνες των ελληνικών θαλασσών- Σε βάθος 96 μέτρων Facebook Twitter
0

Μία από τις αισιόδοξες εικόνες, από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών, έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». 

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι σε βάθος 96 μέτρων. Όμως, πριν από λίγες δεκαετίες, οι σφουγγαράδες έβλεπαν αντίστοιχες εικόνες σε ρηχότερα νερά. 

«Μία από τις αισιόδοξες εικόνες που καταγράφουμε αυτές τις ημέρες στα 96 μέτρα βάθος. Στις περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι περιορισμένη τα οικοσυστήματα είναι ακόμα ζωντανά», επισημαίνει η οργάνωση σε ανάρτηση που έκανε δημοσιεύοντας μια εντυπωσιακή φωτογραφία από τον ελληνικό βυθό. 

«Οι τελευταίοι εναπομείναντες σφουγγαράδες μας περιγράφουν αντίστοιχες εικόνες που έβλεπαν στα ρηχότερα νερά έως και πριν από λίγες δεκαετίες. Δυστυχώς όμως σήμερα αναγκαζόμαστε να ερευνούμε βάθη κάτω από τα 100 μέτρα για να τις εντοπίσουμε», σημειώνει η οργάνωση. 

Το «Αρχιπέλαγος» επισημαίνει ότι ένας από τους στόχους του είναι η θεσμοθέτηση του ορίου βάθους μέχρι το οποίο έχει δικαίωμα ο άνθρωπος να αφαιμάζει τους θαλάσσιους πόρους, δεδομένης της τεράστιας ευχέρειας που δίνει πλέον η τεχνολογία. 

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε τις επιπτώσεις, αλλά ούτε και το πόσες δεκαετίες απαιτούνται για την ανάκαμψη, έπειτα από κάθε καταστροφή που προκαλείται στα οικοσυστήματα σε αυτά τα μεγάλα βάθη», τονίζει η ΜΚΟ. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Από την ακραία ζέστη έως την κακή ψυχική υγεία - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το εργασιακό περιβάλλον

Περιβάλλον / Από την ακραία ζέστη έως την κακή ψυχική υγεία - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το εργασιακό περιβάλλον

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, με σχεδόν το ένα τρίτο να βιώνει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία
LIFO NEWSROOM
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Περιβάλλον / Guardian: Κίνδυνος για τοξικά απόβλητα στο νερό από χιλιάδες χωματερές στην Ευρώπη - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι πλημμυρών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να απελευθερώσουν χημικές ουσίες από περιοχές, απειλώντας τα οικοσυστήματα
LIFO NEWSROOM
COP30: Έγινε το πρώτο βήμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν αρκεί

Περιβάλλον / COP30: Έγινε το πρώτο βήμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν αρκεί

«Ο κόσμος έκανε ένα μικρό βήμα προς το τέλος της εποχής των ορυκτών, αλλά όχι αρκετό για να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο διεθνής Τύπος
LIFO NEWSROOM