Ερευνητές ανακάλυψαν έναν εκπληκτικό, «που δεν έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν» τρόπο με τον οποίο ορισμένες μέλισσες προειδοποιούν η μία την άλλη για πιθανά αρπακτικά.

 

Η Ασιατική μέλισσα (Apis cerana) χρησιμοποιεί τα φτερά της για να δημιουργήσει έναν ήχο παρόμοιο με ανθρώπινη κραυγή όταν τεράστιες σφήκες (hornets) βρίσκονται κοντά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

 

Οι μέλισσες ήταν σε θέση να παράγουν έναν ήχο «σαν τσιρίδα», είπε στους New York Times ο εντομολόγος του Central State University του Οχάιο, Hongmei Li-Byarlay. Οι μέλισσες κάνουν τον θόρυβο όταν απειλούνται από θηρευτές σφήκες (Vespa velutina) έξω από τη φωλιά τους, τρέχοντας με την κοιλιά τους εκτεθειμένη και χτυπώντας έντονα τα φτερά τους.

 

Μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Dr. Heather Mattila του Wellesley College, είπε στους New York Times ότι «υπάρχει κάτι πολύ ανθρώπινο και αναγνωρίσιμο στους ήχους».

 

Με την ομάδα της τοποθέτησαν συσκευές εγγραφής μέσα σε κυψέλες για να καταγράψουν τον μοναδικό ήχο καθώς η Mattila είχε ακούσει τις κραυγές στο Βιετνάμ, το 2013, ενώ εργαζόταν σε μια άλλη μελέτη, ανέφεραν οι New York Times. Τοποθέτησαν επίσης βιντεοκάμερες έξω από τις εισόδους των κυψελών.

 

Η Mattila με την ερευνήτρια τεχνικό του University of Louisiana στο Lafayette, Hannah Kernen, ανέλυσαν αργότερα τις ηχογραφήσεις συγκρίνοντας τους ήχους που καταγράφηκαν μέσα και έξω από τις κυψέλες.

 

Διαπίστωσαν ότι η παρουσία συγκεκριμένων σφηκών κηφήνων κοντά στις κυψέλες συσχετίστηκε με τον ήχο που μοιάζει με κραυγή και παράγεται από τις μέλισσες.

 

«Οι αποικίες των Apis cerana παρήγαγαν άλλους συριγμούς σε συνθήκες χωρίς σφήκες. Ωστόσο, τα ερεθίσματα επίθεσης αύξησαν αισθητά τα σινιάλα εντός των αποικιών», αναφέρει η περίληψη της μελέτης.