Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος: Επιστήμονες δοκίμασαν να «φωτίσουν» τα σύννεφα για να τον προστατεύσουν

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος: Επιστήμονες δοκίμασαν να «φωτίσουν» τα σύννεφα για να τον προστατεύσουν Facebook Twitter
Πηγή φωτό Brendan Kelaher/Southern Cross University
0

Επιστήμονες έκαναν δοκιμή εξοπλισμού για τον φωτισμό σύννεφων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, με την ελπίδα ότι μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία του νερού, ώστε προστατεύσουν τα κοράλλια από τη λεύκανση που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το πείραμα έγινε με τη χρήση τροποποιημένης τουρμπίνας με 100 υψηλής πίεσης ακροφύσια, που ήταν πάνω σε σκάφος και ψέκασε τρισεκατομμύρια νανοκρυστάλλους θαλασσινού αλατιού στον αέρα. Θεωρητικά, οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι αλατιού μπορούν να αναμειχθούν με τα σύννεφα που είναι χαμηλά και να τα κάνει πιο φωτεινά, ώστε να αντανακλούν περισσότερο ηλιακό φως από την επιφάνεια του ωκεανού.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βιώνει την τρίτη μαζική λεύκανση, την τελευταία πενταετία. Οι τροπικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μάλιστα, ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το 70-90% τους θα αφανιστούν εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Το πείραμα έγινε το διάστημα από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου, ανοιχτά της πόλης Τάουνσβιλ στην Αυστραλία, από μια μικρή ομάδα ερευνητών από το Southern Cross University και το Institute of Marine Science του Σίδνεϊ. Διαθέσιμοι ήταν και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ και του Κουίνσλαντ, για τη δοκιμή του πρωτότυπου.

 

«Η φύση κάνει την περισσότερη δουλειά για εσένα», εξήγησε ο Ντάνιελ Χάρισον του Southern Cross University, επικεφαλής αυτού του πρότζεκτ. «Οι νανο-κρύσταλλοι μπαίνουν σε ένα σύννεφο και αναπτύσσουν ένα νέφος σταγονιδίων που αντανακλά πολύ περισσότερο φως του ήλιου», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η τεχνική αυτή ουσιαστικά ενισχύει μια φυσική διαδικασία, γιατί τα σύννεφα σχηματίζονται πάνω από τον ωκεανό κυρίως όταν συγκεντρώνεται υγρασία γύρω από τους κρυστάλλους αλατιού που αναδεύονται από τους ανέμους στην επιφάνεια του ωκεανού.

Η δοκιμή δεν έγινε για να διαπιστωθεί αν τα σύννεφα γίνονται πιο φωτεινά, αλλά για τη λειτουργικότητα του συστήματος. Θα ακολουθήσουν μελλοντικά πειράματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα σωματίδια αλατιού κάνουν όντως πιο φωτεινά τα σύννεφα, όπως και αν υπάρχουν κίνδυνοι από την εφαρμογή αυτής της τεχνικής. Πρόκειται για μία από τις 43 ιδέες που χρηματοδοτούνται από πακέτο 150 εκατομμυρίων δολαρίων, με κρατική στήριξη. Οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου για να καταλήξουν σε μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχει στα κοράλλια η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM