«Λίγοι οι πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για τη σωτηρία του πλανήτη» αποκαλύπτει έρευνα

«Λίγοι οι πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για τη σωτηρία του πλανήτη» αποκαλύπτει έρευνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Οι πολίτες του κόσμου είναι ανήσυχοι για την κλιματική κρίση, όμως οι περισσότεροι θεωρούν πως ήδη κάνουν αρκετά σε σχέση με άλλους και λίγοι εμφανίζονται πρόθυμοι να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για την προστασία του πλανήτη, καταδεικνύει διεθνής έρευνα

«Η ευρεία ευαισθητοποίηση για τη σπουδαιότητα της κλιματικής κρίσης που αποτυπώνεται στη μελέτη αυτή, κάθε άλλο παρά συνδυάζεται με την ανάλογη προθυμία για δράση» παρατηρεί η έρευνα που διενεργήθηκε σε δέκα χώρες - μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία. 


Όπως σημειώνει ο Εμανουέλ Ριβιέρ (Emmanuel Rivière), διευθυντής της διεθνούς εταιρείας δημοσκοπήσεων Kantar Public, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και δημοσιοποίηθηκε μόλις, ώστε να συμπίπτει με τις εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), περιέχει «διπλό μάθημα για τις κυβερνήσεις»

Αφενός, «(οι κυβερνήσεις) πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών» λέει ο Ριβιέρ, προσθέτοντας: «Όμως πρέπει επίσης να πείσουν τους πολίτες όχι μόνο για το ότι η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα -αυτό έχει γίνει-, αλλά για το ποιες είναι οι λύσεις και πώς μπορούν να μοιραστούν οι ευθύνες». 

Η έρευνα διαπιστώνει πως το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί την κλιματική κρίση την κύρια περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, πριν την ατφοσφαιρική ρύπανση (την οποία θεωρεί κύρια το 39%), τις επιπτώσεις των απορριμμάτων (38%) και τις νέες ασθένεις (36%). 

Ωστόσο, όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την προσωπική τους δράση σε σχέση με άλλων -όπως κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και μίντια- οι πολίτες απάντησαν πως θεωρούσαν εαυτούς πιο δεσμευμένους απέναντι στο περιβάλλον απ'ό,τι άλλοι στην κοινότητα, ή σε σχέση με θεσμούς και κυβερνήσεις. 

Συγκεκριμένα, το 36% αξιολόγησε εαυτόν ως «υψηλά δεσμευμένο» στην προστασία του πλανήτη, ενώ μόλις το 19% θεωρούσε ανάλογα υψηλή τη δέσμευση των τοπικών κυβερνήσεων. 


Οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν χλιαροί στο να κάνουν οι ίδιοι περισσότερα για την προστασία του πλανήτη, επικαλούμενοι λογής λόγους. 


Οι περισσότεροι (76%) είπαν πως θα αποδέχονταν αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες και ρυθμίσεις, αλλά κάτω από τους μισούς (46%) δήλωσαν πως δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη να αλλάξουν οι ίδιοι τις προσωπικές τους συνήθειες. Μόλις το 51% απάντησε πως οπωσδήποτε θα αναλάμβανε περαιτέρω μεμονωμένη δράση για το κλίμα και το 14% πως όχι. 
Οι ερωτηθέντες σε Πολωνία και Σιγκαπούρη (56%) ήταν οι πιο πρόθυμοι να δράσουν, ενώ οι λιγότερο πρόθυμοι απαντώνται σε Γερμανία (44%) και Ολλανδία (37%). 

Οι πιο κοινοί λόγοι που επικαλέστηκαν οι ερωτηθέντες, απαντώντας γιατί δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν περισσότερα για τον πλανήτη ήταν:

  • «Νιώθω περήφανος για όσα κάνω ήδη» (74%) 
  • «Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ειδικών για καλύτερες λύσεις» (72%) 
  • «Χρειάζομαι περισσότερους πόρους και εξοπλισμό από τις κρατικές αρχές» (69%
  • «Δεν αντέχω οικονομικά τέτοιες προσπάθειες» (60%)
  • «Δεν θεωρώ πως οι μεμονωμένες προσπάθειες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα» (39%
  • «Πιστεύω πως οι περιβαλλοντικές απειλές είναι υπερτιμημένες» (35%) 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα

Ρεπορτάζ / Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Βίλες πάνω στο κύμα και ροκάνισμα της προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο κρύβει δεκάδες ακόμη φωτογραφικές διατάξεις που θα αλλάξουν τη ζωή μας και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ