Κίνα: Η αυτοκρατορία «εξόρυξης» bitcoin απειλεί το περιβάλλον

Κίνα: Πώς η αυτοκρατορία «εξόρυξης» bitcoin απειλεί το περιβάλλον Facebook Twitter
EPA
0

Τα ενεργοβόρα «ορυχεία» bitcoin στην Κίνα, που υποστηρίζουν περίπου το 80% των παγκόσμιων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, ενδέχεται να υποσκάψουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Nature.

Τόσο το Bitcoin όσο και άλλα κρυπτονομίσματα, βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, η οποία αποτελεί μία κοινή βάση συναλλαγών με εισαγωγές που πρέπει να επιβεβαιωθούν και να κρυπτογραφηθούν. Το δίκτυο συγκροτείται από «ορυχεία» που χρησιμοποιούν υπολογιστές υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης για να επιβεβαιώσουν τις συναλλαγές.

Περίπου το 40% των «ορυχείων» της Κίνας χρησιμοποιούν άνθρακα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν άνθρακα είναι τόσο ενεργοβόρες που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Πεκίνου για κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και τον στόχο η Κίνα να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature την Τρίτη, υποστηρίζεται ότι τα «ορυχεία» κρυπτονομισμάτων στην Κίνα, εάν δεν ελεγχθούν, θα έχουν δημιουργήσει 130,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα έως το 2024, μέγεθος που πλησιάζει αυτό των ετήσιων αερίων θερμοκηπίου της Ιταλίας ή της Σαουδικής Αραβίας. Κατά την μελέτη, κινεζικές εταιρείες με πρόσβαση σε φτηνό ρεύμα και εξοπλισμό είχαν υπό τον έλεγχό τους, έως τον Απρίλιο του 2020, το 78.89% της παγκόσμιας blockchain δραστηριότητας που αφορά τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με συγγραφέα της μελέτης η δραστηριότητα μπορεί να μετατραπεί σε τέτοια απειλή που ενδέχεται να υπονομεύσει την προσπάθεια για μείωση των εκπομπών. Παράλληλα επισημαίνεται πως το Πεκίνο πρέπει να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου για να εξασφαλίσει σταθερή παροχή από ανανεώσιμες πηγές και να δοθούν κίνητρα ώστε τα «ορυχεία» να μεταφερθούν σε περιοχές καθαρής ενέργειας.

Το 2021, η βιομηχανία «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων αναμένεται να χρησιμοποιήσει το 0,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιεί η Νορβηγία ανά έτος, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σημειώνεται πως το bitcoin κατέγραψε τον Μάρτιο νέο ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 60.000 δολαρίων. Δεδομένης της κερδοφορίες η επιβολή φόρων άνθρακα δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τις «εξορύξεις».

Η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο κρυπτονομισμάτων το 2019 για να εμποδίσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η εξόρυξη επιτρέπεται. Οι πλούσιες σε άνθρακα περιοχές ασκούν πλέον πιέσεις καθώς αγωνίζονται για να περιορίσουν τις εκπομπές.

Τον περασμένο μήνα η Εσωτερική Μογγολία ανακοίνωσε τον τερματισμό της «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων έχω το τέλος του Απριλίου καθώς δεν κατάφερε να πετύχει τους ετήσιους στόχους ενεργειακής κατανάλωσης. 
 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ