Σε 30 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες από τσιγάρα που απορρίπτονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

 

Από τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων και φόρων προκύπτει ότι ο αριθμός των αποτσίγαρων είναι κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια στη χώρα, ενώ ακόμη 8 δισεκατομμύρια προστίθενται σε αυτόν από τα παράνομα τσιγάρα που κυκλοφορούν και λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

 

Πρόκειται για στοιχεία που παρουσίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cigaret Cycle, Γιώργος Σακελλαρίου, με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος #gopafree, για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων.  Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν ήδη 15 δήμοι από όλη την Ελλάδα, οι γόπες συγκεντρώνονται σε 320 ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εξωτερικό.

 

Σε αυτούς τους κάδους πραγματοποιείται η επεξεργασία τους που περιλαμβάνει την αποτοξικοποίηση των αποτσίγαρων, την κομποστοποίηση υπολειμμάτων χαρτιού και καπνού για την παραγωγή λιπάσματος και την ανακύκλωση των μικροπλαστικών για την παραγωγή πρώτης ύλης για βιομηχανικά προϊόντα, όπως παγκάκια, παλέτες, γλάστρες και άλλα αντικείμενα.

 

Κομβική η αποτοξικοποίηση

 

Μέσα στα σχέδια της εταιρείας είναι η συνεργασία με δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα πραγματοποιήσει έρευνα ώστε να γίνεται στην Ελλάδα ο διαχωρισμός χαρτιού, καπνού και φίλτρου με σκοπό να γίνεται εδώ η κομποστοποίηση και να αποστέλλονται στο εξωτερικό, στη Γαλλία και στη Γερμανία, μόνο τα φίλτρα για την αποτοξικοποίηση.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, τα όποια έσοδα θα προκύπτουν θα καλύπτουν τα έξοδα του οργανισμού και θα χρησιμοποιούνται για τη δωρεά ιατρικών βοηθημάτων σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης και ακοής.

 

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019 όρισε τι σημαίνει μικροπλαστικό και συμπεριέλαβε τις γόπες στη λίστα των προϊόντων που το περιέχουν. Η ελληνική νομοθεσία έχει ήδη ενσωματωθεί σε αυτή την οδηγία.

 

Κάδοι και φορητό τσιγαροδοχείο από μπαμπού

 

Σχετικά με τη χρήση των ειδικών κάδων ο διευθυντής της εταιρείας τονίζει ότι δε θα πρέπει τα αποτσίγαρα να καταλήγουν αναμμένα σε αυτούς ενώ σημειώνει πως δεν πρέπει να βανδαλίζονται, καθώς βρίσκονται σε δημόσιους χώρους για να εξυπηρετούν τους πολίτες.

 

Μάλιστα, η εταιρεία δημιούργησε και ένα χειροποίητο, επαναχρησιμοποιούμενο φορητό τσιγαροδοχείο από μπαμπού, το οποίο μπορεί να το έχει ο καθένας πάντοτε μαζί του για να σβήνει το τσιγάρο του εκεί, αντί να το πετάει στο δρόμο.

 

Πρόστιμο στο Παρίσι για κάθε γόπα που πετιέται

 

Η ανακύκλωση των αποτσίγαρων και η μη απόρριψή τους στο περιβάλλον έχει ήδη γίνει συνήθεια στους πολίτες ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

 

«Στο Παρίσι μαζεύουν 800 τόνους αποτσίγαρα το χρόνο ενώ για όποιον πετάει αποτσίγαρο στο δρόμο το πρόστιμο είναι 72 ευρώ», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου.

 

Ο δήμος Έδεσσας συμμετέχει στο #gopafree με τον δήμαρχο να σημειώνει ότι «είναι ανάγκη πλέον να μην πετάμε τα αποτσίγαρά μας όπου να ναι, στο πεζοδρόμιο, στην άμμο ή στα δάση. Καταλάβαμε ότι για τον Δήμο μας που θέλει να είναι καθαρός και να κάνει ανακύκλωση είναι ανάγκη να υλοποιεί τέτοιες δράσεις. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια ελπίζω να την αγκαλιάσουν και οι συνδημότες μας για να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

 

Οι υπέυθυνοι της Cigaret Cycle ευελπιστούν ότι ως το τέλος του χρόνου, το δίκτυο των κάδων θα αριθμεί περισσότερους από πεντακόσιους σε όλη τη χώρα καθώς το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων επεκτείνεται με νέες συνεργασίες.

 

Με πληροροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ