Καρχαρίες και δελφίνια απολαμβάνουν μια νέα ελευθερία στους ωκεανούς αλλά για πόσο;

Καρχαρίες και δελφίνια απολαμβάνουν μια νέα ελευθερία στους ωκεανούς αλλά για πόσο; Facebook Twitter
0

Πλέον το φαινόμενο έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένο: ενώ οι άνθρωποι βρίσκονται «παγιδευμένοι» μέσα στα σπίτια τους, η άγρια ζωή εκμεταλλεύεται την ευκαιρία γεμίζοντας τα εγκαταλελειμμένα σημεία.

Είδαμε το χωριό Llandudno στην Ουαλία από «πόλη φάντασμα» να μετατρέπεται σε «πόλη απόκατσίκες», άγριες αρκούδες να εισβάλλουν στην Βαρκελώνη και πούμα να περιδιαβαίνουν στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Το φαινόμενο παρατηρείται εντονότερα την τελευταία εβδομάδα στην ακτογραμμή των ΗΑΕ, με άγρια σαλάχια να κατακλύζουν την μαρίνα του Ντουμπάι, δελφίνια να παίζουν δίπλα στο τεχνητό νησί Παλμ Τζουμέιρα και καρχαρίες να κάνουν βόλτα στο Ρας αλ-Καϊμά. 


Το θέαμα από σαλάχια, καρχαρίες και δελφίνια έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα την Natalie Banks, ιδρύτρια και πρόεδρο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Azraq με έδρα το Ντουμπάι, που σημειώνει πως η ανθρώπινη απουσία έχει δώσει χώρο στα θαλάσσια είδη να αναπνεύσουν.

«Η θαλάσσια ζωή επωφελείται από την απουσία πλοίων στο νερό, αλλά και ανθρώπων, καθώς επίσης και της μόλυνσης», σχολιάζει.


Σε κάθε περίπτωση, οι οικολόγοι επισημαίνουν πως είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, σημειώνοντας πως μπορεί τα ζώα να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά ίσως τα παραδείγματα είναι τυχαία και δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως μόνιμες αλλαγές.

Από την πλευρά της η Natalie Banks δηλώνει αισιόδοξη. Οι οικολόγοι πιέζουν για αύξηση των περιοχών προστατευόμενης θαλάσσιας ζωής και ενδεχομένως επιβολή νέων μέτρων για πλοία και τζετ σκι, όπου την απειλούν. Ανάλογα μέτρα έχουν ήδη εισηχθεί σε ευαίσθητες περιοχές των ΗΑΕ.

Καρχαρίες και δελφίνια απολαμβάνουν μια νέα ελευθερία στους ωκεανούς αλλά για πόσο; Facebook Twitter

Φυσικά υπάρχουν και πολλά εμπόδια. Η οργάνωση Azraq πρέπει να βασίζεται τώρα στον κόσμο για τέτοιου είδους περιστατικά καθώς οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας δυσχεραίνουν το έργο τους, με καθαρισμούς παραλίας, δεντροφυτεύσεις και επισκέψεις σε σχολεία να έχουν διακοπεί.

«Πολλοί αντιλαμβάνονται τα ΗΑΕ ως έρημο και δεν σκέφτονται την άγρια θαλάσσια ζωή, αλλά βασικά είμαστε ευλογημένοι», λέει η Natalie Banks. 

Καρχαρίες και δελφίνια απολαμβάνουν μια νέα ελευθερία στους ωκεανούς αλλά για πόσο; Facebook Twitter

Οι ασυνήθιστες εικόνες άγριας ζωής έχουν γίνει παγκόσμιο φαινόμενο αυτόν τον καιρό, αλλά μάλλον θα είναι προσωρινές, αναφέρει η Minna Epps, διευθύντρια του Global Marine and Polar Programme στο nternational Union for Conservation of Nature (IUCN).

«Όταν αυξηθούν ξανά οι τουριστικές δραστηριότητες, αυτό θα αντιστρέψει τα πιθανά οφέλη που ίσως προέκυψαν. Νομίζω πως αυτές οι εικόνες δεν θα έχουν διάρκεια», τονίζει, σημειώνοντας όμως πως υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί όλο αυτό, μέσω των περιορισμών στο ψάρεμα για παράδειγμα. «Έχουμε διαπιστώσει από άλλα ιστορικά γεγονότα όπως πόλεμοι και πειρατεία πως δημιουργούνται ευκαιρίες ανάκαμψης στους πληθυσμούς των ψαριών», προσθέτει.

Καρχαρίες και δελφίνια απολαμβάνουν μια νέα ελευθερία στους ωκεανούς αλλά για πόσο; Facebook Twitter

Ωστόσο προειδοποιεί πως η ανθρώπινη απουσία μπορεί να μην λειτουργήσει τόσο θετικά μακροπρόθεσμα. Αν ένα είδος διεκδικήσει μια νέα περιοχή, θα μπορούσε να εξαφανίσει κάποιο άλλο είδος εκεί, διαταράσσοντας το οικοσύστημα.

Σε κάθε περίπτωση η Minna Epps ευελπιστεί οι καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού, που μπορεί να μεταδόθηκε από ένα άγριο ζώο σε αιχμαλωσία, ίσως υπογραμμίσει το μήνυμα πως η προστασία της φύσης σημαίνει προστασία του εαυτού μας. «Υγιές περιβάλλον, υγιείς άνθρωποι», αναφέρει.

Με πληροφορίες από CNΝ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM