Κάνει τόση ζέστη στο Μεξικό που οι πίθηκοι «αλουάτα» πέφτουν νεκροί από τα δέντρα

Κάνει τόση ζέστη στο Μεξικό που οι πίθηκοι «αλουάτα» πέφτουν νεκροί από τα δέντρα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Οι πίθηκοι Howler, γνωστοί επίσης ως πίθηκοι «αλουάτα», πέφτουν νεκροί από τα δέντρα στα τροπικά δάση στο νοτιοανατολικό Μεξικό, με τις αρχές να δηλώνουν ότι ερευνούν αν ο καύσωνας είναι η αιτία θανάτου για τα εν λόγω ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση.

Εν μέσω κύματος καύσωνα, τουλάχιστον 138 πίθηκοι αλουάτα βρέθηκαν νεκροί στην πολιτεία Ταμπάσκο του Μεξικού από τις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την ομάδα Biodiversity Conservation of The Usumacinta. Άλλα διασώθηκαν από κατοίκους, μεταξύ των οποίων πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε τοπικό κτηνίατρο, ο οποίος έδωσε μάχη για να τα σώσει.

«Έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό» δήλωσε ο δρ Σέρτζιο Βαλενζουέλα. «Ήταν άτονα σαν κουρέλια, λόγω θερμοπληξίας» συμπλήρωσε. 

Ενώ το σφοδρό κύμα καύσωνα στο Μεξικό έχει συνδεθεί με τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από τον Μάρτιο, κτηνίατροι και διασώστες λένε ότι έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες αλουάτα. Περίπου για το ένα τρίτο της χώρας η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου χθες, Τρίτη (21/5).

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι αιτίες που εξετάζονται περιλαμβάνουν «θερμοπληξία, αφυδάτωση, υποσιτισμό ή απολύμανση των καλλιεργειών με φυτοφάρμακα», ενώ θα διεξαχθούν μελέτες για να αποκλειστεί ο ιός ή η ασθένεια.

Η ομάδα προστασίας της άγριας ζωής COBIUS με έδρα το Ταμπάσκο ανέφερε «μαζικούς θανάτους» των πρωτευόντων θηλαστικών. «Είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κλιματολογικούς λόγους, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλες σημαντικές αιτίες» ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό:

«Αν δείτε πιθήκους που είναι αδύναμοι και προφανώς υποφέρουν από ζέστη ή αφυδάτωση, προσπαθήστε να σηκώσετε έναν κουβά με νερό με σχοινί για να πιουν».

Σύμφωνα με το National Geographic, οι αλουάτα ζουν στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική και σπάνια εγκαταλείπουν τις κορυφές των δέντρων όπου τρέφονται.

Με πληροφορίες από Associated Press, CBS News

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ

Περιβάλλον / Πιγκουίνοι σε ρόλο «τοξικολόγων» εντόπισαν «παντοτινά χημικά» σε απομακρυσμένη περιοχή

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, όπως οι ακτές της Παταγονίας, τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» έχουν ήδη διεισδύσει στην άγρια ζωή
THE LIFO TEAM
ΦΑΛΑΙΝΑ ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Περιβάλλον / Νεαρή γκρίζα φάλαινα πέθανε αφού κολύμπησε σε ποτάμι στην Ουάσινγκτον

Γκρίζα φάλαινα βρέθηκε νεκρή στην Ουάσιγκτον, αφού διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα μέσα σε ποτάμι, σε ένα περιστατικό που οι επιστήμονες συνδέουν με την έλλειψη τροφής και τη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει το είδος
THE LIFO TEAM
ΚΛΙΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Περιβάλλον / Έρευνα: Οι άνθρωποι υποτιμούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στο κλίμα - Ποιος ο ρόλος των σκυλιών

Παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να παρερμηνεύουν ποιες καθημερινές τους επιλογές έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον, με τις πιο σημαντικές να υποτιμούνται
THE LIFO TEAM
Η απειλή του «Κομσομόλετς»: To σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια από τον βυθό εδώ και τέσσερις δεκαετίες

Περιβάλλον / Κομσομόλετς: To σοβιετικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια εδώ και δεκαετίες

Το K-278, το καμάρι του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού, εκπέμπει ραδιενεργό υλικό από τον Απρίλιο του 1989 που βυθίστηκε στη θάλασσα της Νορβηγίας, παίρνοντας μαζί του 42 μέλη του πληρώματος.
THE LIFO TEAM