Κάνει τόση ζέστη στο Μεξικό που οι πίθηκοι «αλουάτα» πέφτουν νεκροί από τα δέντρα

Κάνει τόση ζέστη στο Μεξικό που οι πίθηκοι «αλουάτα» πέφτουν νεκροί από τα δέντρα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Οι πίθηκοι Howler, γνωστοί επίσης ως πίθηκοι «αλουάτα», πέφτουν νεκροί από τα δέντρα στα τροπικά δάση στο νοτιοανατολικό Μεξικό, με τις αρχές να δηλώνουν ότι ερευνούν αν ο καύσωνας είναι η αιτία θανάτου για τα εν λόγω ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση.

Εν μέσω κύματος καύσωνα, τουλάχιστον 138 πίθηκοι αλουάτα βρέθηκαν νεκροί στην πολιτεία Ταμπάσκο του Μεξικού από τις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την ομάδα Biodiversity Conservation of The Usumacinta. Άλλα διασώθηκαν από κατοίκους, μεταξύ των οποίων πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε τοπικό κτηνίατρο, ο οποίος έδωσε μάχη για να τα σώσει.

«Έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό» δήλωσε ο δρ Σέρτζιο Βαλενζουέλα. «Ήταν άτονα σαν κουρέλια, λόγω θερμοπληξίας» συμπλήρωσε. 

Ενώ το σφοδρό κύμα καύσωνα στο Μεξικό έχει συνδεθεί με τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από τον Μάρτιο, κτηνίατροι και διασώστες λένε ότι έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες αλουάτα. Περίπου για το ένα τρίτο της χώρας η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου χθες, Τρίτη (21/5).

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι αιτίες που εξετάζονται περιλαμβάνουν «θερμοπληξία, αφυδάτωση, υποσιτισμό ή απολύμανση των καλλιεργειών με φυτοφάρμακα», ενώ θα διεξαχθούν μελέτες για να αποκλειστεί ο ιός ή η ασθένεια.

Η ομάδα προστασίας της άγριας ζωής COBIUS με έδρα το Ταμπάσκο ανέφερε «μαζικούς θανάτους» των πρωτευόντων θηλαστικών. «Είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κλιματολογικούς λόγους, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλες σημαντικές αιτίες» ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό:

«Αν δείτε πιθήκους που είναι αδύναμοι και προφανώς υποφέρουν από ζέστη ή αφυδάτωση, προσπαθήστε να σηκώσετε έναν κουβά με νερό με σχοινί για να πιουν».

Σύμφωνα με το National Geographic, οι αλουάτα ζουν στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική και σπάνια εγκαταλείπουν τις κορυφές των δέντρων όπου τρέφονται.

Με πληροφορίες από Associated Press, CBS News

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM