Η Ιταλία παρήγαγε 10% λιγότερα σκουπίδια κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό αλλά οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η αυξημένη εξάρτηση από μάσκες μίας χρήσης είναι απειλή για τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης που καταλήγουν στους ωκεανούς και τις θάλασσες.

 

Ιταλοί ερευνητές εκτιμούν ότι κατά τους κύριους μήνες του lockdown στη χώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η παραγωγή αστικών αποβλήτων μειώθηκε κατά 500.000 τόνους.

 

Η μείωση αυτή επιτρέπει στην Ιταλία, όπου η συλλογή απορριμμάτων σε μεγάλες πόλεις έχει αποτελέσει και στο παρελθόν πολιτικό ζήτημα, να απορροφήσει τους 300.000 τόνους επιπλέον απορριμμάτων από προστατευτικές μάσκες και γάντια, που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν φέτος, σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο για Προστασία και έρευνα περιβάλλοντος.

 

«Ουσιαστικά, οι αριθμοί θα ισορροπήσουν ο ένας τον άλλον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε η Valeria Frittelloni, επικεφαλής της διαχείρισης αποβλήτων και οικονομίας του ινστιτούτου.

 

ΟΗΕ, Greenpeace, η περιβαλλοντική οργάνωση Marevivo της Ιταλίας και άλλες ομάδες προειδοποιούν ότι η συνεχής εξάρτηση από πλαστικά μίας χρήσης θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμους κινδύνους για το περιβάλλον.

 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή κατά μήκος της Μεσογείου, η οποία μαστίζεται από τα μικροσκοπικά κομμάτια σπασμένων πλαστικών που είναι γνωστά ως μικροπλαστικά.

 

«Δεν έχουμε ακόμη εκτίμηση για το πόσα από αυτά τα αντικείμενα απορρίφθηκαν στο περιβάλλον, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όλα αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στη θάλασσα», δήλωσε ο Giuseppe Ungherese, επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ρύπανσης στην ιταλική Greenpeace.

 

Μετά από χρόνια μείωσης της εμπιστοσύνης σε προϊόντα όπως πλαστικές σακούλες και μαχαιροπήρουνα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία σημείωσε μια τεράστια άνοδο στη χρήση πλαστικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Η Ιταλική Εθνική Κοινοπραξία Συλλογής και Ανακύκλωσης Πλαστικών δήλωσε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών και των σχετικών συσκευασιών οδήγησε επίσης  σε αύξηση της τάξης του 8% στα πλαστικά απορρίμματα, ακόμη και σε μια συνολική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.

 

Ο Keiron Roberts, περιβαλλοντικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία, δήλωσε ότι άλλες χώρες είδαν παρόμοια ζήτηση για πλαστικά και χαρτόνια ως αποτέλεσμα του λεγόμενου φαινομένου Amazon, την αύξησης δηλαδή της διαδικτυακής παραγγελίας. Ωστόσο, συμφώνησε ότι στην Ευρώπη, η Ιταλία βρισκόταν σε ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο.

 

«Δεν υπάρχει πλέον περιοχή της Μεσογείου όπου το πλαστικό δεν έχει επηρεάσει», πρόσθεσε.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η αυξημένη χρήση πλαστικών μίας χρήσης σε προστατευτικό εξοπλισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη απόρριψή του στο περιβάλλον και να εντείνει την θαλάσσια ρύπανση.

 

Παροτρύνει δε τις χώρες να αναπτύξουν επαρκή σχέδια αντιμετώπισης του ζητήματος. Ο Οργανισμός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, UNCTAD, εκτιμά ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις μάσκας προσώπου και μόνο θα φτάσουν τα 166 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, από 800 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

 

Ακόμα και πριν από την κρίση του κορωνοϊού, μόνο το ένα τέταρτο των απορριμμάτων της Ιταλίας ανακυκλώθηκε, με περίπου 53 κιλά πλαστικά να διαρρέουν στη Μεσόγειο κάθε χρόνο, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα WWF.

 

«Τα πλαστικά και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι οι κύριες απειλές και πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε τη μετατροπή του πλανήτη και της θάλασσας μας σε ένα εχθρικό περιβάλλον», δήλωσε ο Ungherese της Greenpeace.

 

Με πληροφορίες του Associated Press