Η σοκολάτα υπεύθυνη για την καταστροφή των τροπικών δασών - Το σχέδιο της Ε.Ε. για το πρόβλημα

Η σοκολάτα υπεύθυνη για την καταστροφή των τροπικών δασών - Το σχέδιο της Ε.Ε. για το πρόβλημα Facebook Twitter
1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ένα «κομβικό βήμα» ώστε να αντιμετωπίσει την αποψίλωση των δασών  σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από τις ευρωπαϊκές καταναλωτικές ανάγκες για προϊόντα όπως κρέας, σοκολάτα και σόγια. 

H E.E. ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ένα νέο σχέδιο ώστε να αποκαταστήσει και να προστατεύσει τα δάση του πλανήτη. Σε αυτό περιλαμβάνεται συνεργασία με τις κυβερνήσεις για θέματα όπως καλύτερη χρήση της γης και των άλλων πηγών, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και νέες επιστημονικές έρευνες. Πιθανότατα θα υπάρξει και ειδική ρύθμιση ώστε να μειωθεί η επίδραση της ευρωπαϊκής κατανάλωσης στην αποψίλωση των δασών. 

Σύμφωνα με το WWF, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για το 36% των παγκόσμιων εισαγωγών σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, εισαγωγές οι οποίες επιδρούν στην καταστροφή των δασών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 80% της αποψίλωσης των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει να κάνει με δέντρα που κόβονται ώστε οι συγκεκριμένες εκτάσεις να χρησιμοποιηθούν για γεωργικές καλλιέργειες η βοσκοτόπια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γκάνας όπου πέρυσι υπήρξε αύξηση της αποψίλωσης των δασών κατά 60% που είχε να κάνει με την αύξηση της παραγωγής κακάο. Η Ευρώπη είναι η περιοχή του πλανήτη όπου υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας. Σε χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία και η Βρετανία η μέση κατανάλωση σοκολάτας ανά άτομο ξεπερνά τα 8 κιλά τον χρόνο. 

Το 2017 έρευνα του Guardian έδειξε πως η βιομηχανία σοκολάτας είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την καταστροφή των δασών στην Ακτή Ελεφαντοστού με «βρώμικους» κόκκους κακάο που προέρχονταν από αποψιλωμένα εθνικά πάρκα της χώρας να καταλήγουν στα εργοστάσια των μεγάλων βιομηχανιών σοκολάτας. 

Έκτοτε η βιομηχανία της σοκολάτας έχει δεσμευθεί να σταματήσει την αποψίλωση των δασών στη δυτική Αφρική και να εξαφανίσει αυτούς τους «βρώμικους» καρπούς από τα εργοστάσια της. Όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε πως δεν το έχει κάνει και συνεχίζει να είναι υπεύθυνη γα την αποψίλωση από δέντρα σε εκατομμύρια στρέμματα, σε χώρες που κάποτε καλύπτονταν από τροπικά δάση. 

Πάντως η πρωτοβουλία της Ε.Ε. όσο καλές προθέσεις και να έχει θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της.  «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε νέους νόμους που θα υποχρεώνουν τις εταιρείες που που φέρνουν τα προϊόντα τους στην ευρωπαϊκή αγορά να αποδείξουν πως αυτά δεν είναι "μολυσμένα" με περιστατικά καταστροφής των δασών ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λέει η Χάνα Μοβάτ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Fern που έχει σαν αντικείμενο την προστασία των δασών και των πληθυσμών που εξαρτώνται από αυτά. 

  

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια