Η Νέα Υόρκη απαγορεύει την πλαστική σακούλα μίας χρήσης

Η Νέα Υόρκη απαγορεύει την πλαστική σακούλα μίας χρήσης Facebook Twitter
0

Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης στη Νέα Υόρκη, μία απόφαση που χαιρετίστηκε από τους οικολόγους αλλά έφερε και αντιδράσεις.

Η Καλιφόρνια και η Χαβάη έχουν εφαρμόσει την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας αλλά η Νέα Υόρκη, υπάρχει προβληματισμός που δημιουργείται από τις πιέσεις της βιομηχανίας πλαστικών και την ανησυχία για τον αντίκτυπο στους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε το Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν οι νομοθέτες συμφώνησαν να εμποδίσουν τα καταστήματα να πωλούν πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, οι οποίες κατηγορούνται ευρέως για την απόφραξη ρυακιών και ποταμών προκαλώντας τον θάνατο της άγριας ζωής και γεμίζουν τους δρόμους με απορρίμματα. Οι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν επίσης επισημάνει τις σημαντικές εκπομπές που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης.

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καταναλώνουν κάθε χρόνο 23 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Περίπου το 85% καταλήγουν σε δρόμους, χώρους υγειονομικής ταφής, υδάτινες οδούς και μηχανήματα ανακύκλωσης. Ο νέος νόμος αποσκοπεί στην ταχεία μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις: τα καταστήματα θα πρέπει να πωλούν χάρτινες σακούλες προς πέντε σεντς τη μία ή να προσφέρουν ισχυρότερες επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουλάχιστον 125 φορές.

Κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμοι για την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους και θα επιβαρύνουν με το κόστος, άδικα, ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα.

Υπάρχουν περίπου 13.000 παντοπωλεία στην Νέα Υόρκη και πολλοί προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις μπροστά από την απαγόρευση της πλαστικής σακούλα. Η βιασύνη στην προμήθεια χάρτινης σακούλας από τους καταστηματάρχες έχει οδηγήσει σε ελλείψεις.


Η Νέα Υόρκη θα χρειαστεί περίπου 4 δισ. χάρτινες σακούλες, περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την Novolex, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής.

Οι υποστηρικτές υπέρ της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης δεν θα πρέπει να είναι χειρότεροι από ό, τι σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και χώρες του εξωτερικού. Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ σε Αγγλία και την Ιταλία και με η Κίνα αποσύρει σταδιακά τις μη αποικοδομήσιμες σακούλες καθώς και τα πλαστικά καλαμάκια στις μεγάλες πόλεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο υπάρχει μία σειρά από εξαιρέσεις που αφορούν την απαγόρευση στη Νέα Υόρκη. Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης επιτρέπονται για την περιτύλιξη ψαριών ή πουλερικών, για λαχανικά ή σπόρους, για την παράδοση εφημερίδων, για τα υπηρεσίες καθαριστηρίου και για έτοιμα φαγητά. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν πλαστικές σακούλες - πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων.

Οι Αρχές έχουν επίσης αναφέρει ότι θα υπάρξει μια αόριστη περίοδος χάριτος. Μετά από την περίοδο αυτή τα καταστήματα που παραδίδουν πλαστικές σακούλες μίας χρήσης θα λαμβάνουν προειδοποίηση και στη συνέχεια πρόστιμο 250 δολαρίων.

Πολλά καταστήματα στη Νέα Υόρκη έχουν τοποθετήσει πινακίδες με τις οποίες εξηγούν την απαγόρευση, με μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες να έχουν ήδη απομακρύνει τις πλαστικές σακούλες ήδη.

Με πληροφορίες από The Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM