Η κλιματική κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης από ελονοσία και δάγκειο πυρετό 8 δισ. ανθρώπους

Η κλιματική κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης από ελονοσία και δάγκειο πυρετό 8 δισ. ανθρώπους Facebook Twitter
Pixabay
0

Περισσότεροι από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από ελονοσία και δάγκειο πυρετού έως το 2080, εάν οι εκπομπές αερίων ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται αμετάβλητα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός θα εξαπλωθούν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι έως και 4,7 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να απειληθούν από τις δύο πιο σημαντικές ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 1970-99.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε προβλέψεις αύξησης του πληθυσμού περίπου 4,5 δισ. κατά την ίδια περίοδο και αύξησης της θερμοκρασίας περίπου 3,7C έως το 2100.

Η μελέτη, με επικεφαλής το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health, και διαπίστωσε ότι εάν τα επίπεδα εκπομπών συνεχίσουν να αυξάνονται με τους τρέχοντες ρυθμούς, η επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσε να επιμηκύνει τις εποχές μετάδοσης των νόσων, κατά περισσότερο από ένα μήνα για την ελονοσία και τέσσερις για τον δάγκειο πυρετό τα επόμενα 50 χρόνια.

Ο Felipe J Colón-González, επίκουρος καθηγητής στο LSHTM και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, δήλωσε πως «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σενάρια χαμηλών εκπομπών ρύπων μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια μετάδοσης, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν.

»Πρέπει να συνεχιστεί η δράση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από τους 2C».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ετοιμαστούν για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου οι εκπομπές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές που σήμερα δεν εντοπίζονται ασθένειες και εκεί όπου τα συστήματα υγείας είναι πιθανό να μην είναι προετοιμασμένα για μεγάλες εξάρσεις ανάλογων νόσων.

Η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 2019, πάνω από το 90% των περίπου 230 εκατομμυρίων περιπτώσεων εντοπίστηκε στην Αφρική. Επί του παρόντος, η συνδυασμένη θεραπεία με βάση την αρτεμισινίνη είναι η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση της πιο επικίνδυνης μορφής ελονοσίας, που αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων.

Ο δάγκειος πυρετός, από την άλλη, δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία. Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο δάγκειος πυρετός υπολογίζεται ότι μολύνει από 100 έως 400 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σκοτώνοντας 20.000 από αυτούς.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ερυθραία, το Σουδάν και η Κολομβία, έχουν σημειώσει σημαντική επανεμφάνιση της ελονοσίας τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Rachel Lowe, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο LSHTM και συγγραφέας της μελέτης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από 505.430 το 2000 σε 5,2 εκατομμύρια το 2019, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένοι βασικοί παράγοντες δεν έχουν ληφθεί υπόψη για την πορεία των ασθενειών. Οι δοκιμές εμβολίων κατά της ελονοσίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε ορισμένες χώρες έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας για εμβόλιο δάγκειου πυρετού.

Ο Colón-González είπε πως «Οι τρέχουσες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των πληθυσμών των κουνουπιών και στη μείωση της επαφής μεταξύ των κουνουπιών και των ανθρώπων.

»Ενώ οι εκστρατείες για την καταπολέμηση των κουνουπιών μπορούν να είναι αποτελεσματικές, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ιδίως σε πιο φτωχές χώρες, όπου πρέπει να διατεθούν λιγοστοί πόροι μεταξύ ελέγχου και θεραπείας» κατέληξε.

Με πληροφόιρες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Περιβάλλον / Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Αντί να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, εκατοντάδες πλοία από τα μέσα Δεκεμβρίου πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής
NEWSROOM