Η κυβέρνηση της Ινδονησίας «επιστρατεύει» την τεχνητή βροχή εν όψει της κορύφωσης της περιόδου ξηρασίας στη χώρα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επανάληψη των πυρκαγιών που πέρυσι αποτρέφρωσαν εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης.

 

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η τοξική ομίχλη από τις πυρκαγιές εξαπλώθηκε σε όλη την νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας «λουκέτα» σε αεροδρόμια και εκατοντάδες σχολεία, αλλά μια διπλωματική διαμάχη με τη Μαλαισία.

 

Τα ολέθρια πύρινα μέτωπα αφάνισαν σημαντικά οικοσυστήματα, αύξησαν τα ποσοστά αναπνευστικών προβλημάτων και εκτιμάται πως κόστισαν στην οικονομία της χώρας πάνω από 5,2 δισ. δολάρια.

 

Για να αποφευχθεί μια ανάλογη καταστροφή, η κυβέρνηση εφαρμόζει προληπτικά μέτρα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη χρήση τεχνητής βροχής.

 

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών, Siti Nurbaya, η τεχνητή βροχή έχει ήδη εφαρμοστεί επιτυχώς τους τελευταίους μήνες σε περιοχές επιρρεπείς σε εκδήλωση φωτιάς. Συνήθως, η διαδικασία αυτή προκαλείται με την εκτόξευση αλατιού σε περαστικά σύννεφα.

 

«Συνήθως ανησυχούμε για την εξέλιξη του καιρού τον Ιούνιο. Προς το παρόν είμαστε κάπως ανακουφισμένοι, όμως πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή εν αναμονή του δεύτερου κύματος ξηρασίας, τον Αύγουστο. Όλα τα αρμόδια μέρη πρέπει να αυξήσουν την ετοιμότητά τους» ανέφερε ο υπουργός.

 

Φέτος, εκφράζονται φόβοι πως οι προσπάθειες για την αποτροπή τέτοιων καταστροφών, θα υποβαθμιστούν λόγω της υπερπροσπάθειας της χώρας για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr