Η Αλεξάνδρα κάνει τον «Nothing Goes to Waste» τρόπο ζωής

Η Αλεξάνδρα κάνει τον «Nothing Goes to Waste» τρόπο ζωής Facebook Twitter
0

Στην Ευρώπη δεν είναι λίγες οι πόλεις με χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων δεν περιστρέφεται πάντα γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και η συνείδηση τους όσον αφορά το θέμα, χρειάζεται αφύπνιση. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη διαφορά; Οι πρωτοβουλίες.

Το πρόγραμμα Ding Dong Challenge, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει οικολογικό χαρακτήρα και μέσα από αυτό, νεαροί ambassadors διασχίζουν σημεία σε ένα ταξίδι στο οποίο συνδέονται με τοπικές κοινότητες και ομάδες που κάνουν τη διαφορά, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Αλεξάνδρα, έχοντας επισκεφθεί τους δικούς της σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, μιλά για το πώς οι άνθρωποι που συνάντησε της δίδαξαν ένα μότο ζωής: «Nothing goes to waste». Η διαδρομή της ήταν γεμάτη μοναδικές στάσεις. Κάθε μία και ένα μάθημα.


«Μέσω του Ding Dong Challenge είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ κάποια projects, επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Λόγω των συνθηκών, οι επισκέψεις μου ήταν διαδικτυακές αλλά αυτό δε τις έκανε λιγότερο ενδιαφέρουσες ή απολαυστικές», λέει. «Πρώτη στάση μου ήταν το "Μελτέμι", όπου ο εκπρόσωπος του project μου μίλησε για τη δράση του σε σχέση με τους θαλάσσιους ρύπους και για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στην καθημερινότητα μας για να ρυπαίνουμε λιγότερο τις θάλασσες. Δεύτερη ήταν το "life amybear". Εκεί ο Γιώργος, μου εξήγησε τα πάντα για τις αρκούδες, τις συνήθειες τους και το πώς η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη ζωή τους. Το project ασχολείται κυρίως με την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων και των αρκούδων.

Έχουν φτιάξει κάποια προστατευτικά για τους κάδους προκειμένου οι αρκούδες να μην τρώνε σκουπίδια, γιατί λόγω της κλιματικής αλλαγής δυσκολεύονται να βρουν τροφή και έτσι κατεβαίνουν στις πόλεις για να ψάξουν. Επίσης, προστατεύουν τις αρκούδες από τα τροχαία ενώ εξίσου σημαντικό είναι το ότι έχουν καταφέρει να προστατεύουν τις ιδιοκτησίες των κτηνοτρόφων από τις "επιθέσεις" τους, οι οποίες βέβαια γίνονται λόγω τις κλιματικής αλλαγής. Αυτό το project μου έδειξε όχι μόνο πόσο σημαντική είναι η προστασία ενός ζώου αλλά και η ομαλή συμβίωση του με τον άνθρωπο».

 


Από την προστασία των αρκούδων, στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, ο άνθρωπος και το περιβάλλον συνδέονται στενά και οι προσπάθειες είτε σε ευρύτερο είτε σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικές. Με την υποστήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο λιπασματοποίησης ικανό να επεξεργάζεται 4.000 τόνους βιολογικών αποβλήτων που προέρχονται και διαχωρίζονται από αγρότες και ντόπιους. Οι τοπικές πρωτοβουλίες δημιουργήθηκαν μέσω αυτής της κίνησης για να διασφαλιστεί η επιτυχία των ενεργειών διαχείρισης των αποβλήτων. Κάθε ενέργεια μετράει, και στη διαδρομή της, η Αλεξάνδρα είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ανθρώπους πίσω από αυτές.


«Τρίτη στάση του διαδικτυακού μου ταξιδιού ήταν η «οικοτεχνία Γρόπαλη στην Πέλλα». Εκεί η οικογένεια μου έδειξε πώς από τους καρπούς που παίρνουν από τη γη, φτιάχνουν τουρσί μαρμελάδες ή σάλτσες και μετά ό,τι μένει αντί να το πετούν, το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν βιοκαύσιμα. Είδαμε πώς μια πολύ μικρή επιχείρηση στην επαρχεία της Ελλάδας, μπορεί να είναι zero waste. Τελευταία στάση στο διαδικτυακό μου ταξίδι και το αποκορύφωμα του zero waste, ήταν στο Waste re-react στην Καστοριά. Ήταν πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που πήραμε στη συνάντηση και εκεί η Ευγενεία, μας βοήθησε να καταλάβουμε τι ανακυκλώνεται, τι όχι και πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας».


Καθ' όλη τη διάρκεια του Ding Dong Challenge, η Αλεξάνδρα αλληλοεπιδρούσε με τους ανθρώπους που την ακολουθούν, μέσα από διάφορα challenges που αυτοί της έβαζαν, σχετικά με το zero waste. Λιγότερα σκουπίδια, επαναχρησιμοποιούμενες οδοντόβουρτσες και άλλες δοκιμασίες που είναι τα απλά βήματα της low waste ζωής που όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε. Η επικοινωνία αυτή ήταν το επιστέγασμα ενός ταξιδιού που της δίδαξε πολλά.


«Στο ταξίδι μου με το Ding Dong Challenge ασχολήθηκα με το Waste Management, δηλαδή το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας, για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Αυτό με έκανε να δω πόσοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω, που είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι, γνωρίζουν το πρόβλημα και θέλουν να κάνουν την αλλαγή στην καθημερινότητα τους. Είμαστε λοιπόν, μέρος του προβλήματος αλλά είμαστε και μέρος της λύσης».

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη δράση για το κλίμα

Περιβάλλον / Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να παίξουν «ρόλο κλειδί» στη δράση για το κλίμα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πολίτες είναι περισσότερο διατεθειμένοι να μειώσουν το προσωπικό τους ανθρακικό αποτύπωμα εάν δουν πολιτικούς ηγέτες να κάνουν το ίδιο
LIFO NEWSROOM
Στο επίκεντρο μελέτης της βρετανικής Ε.Μ.Υ. οι φωτιές στην Ελλάδα για τον αντίκτυπο των δασικών πυρκαγιών

Περιβάλλον / «Τα δάση γίνονται καπνός σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βραζιλία» αναφέρει μελέτη του βρετανικού Met Office

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, καταλήγει η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Guardian με φωτογραφία από την πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο - Τα δάση καίγονται και δεν μπορούν να «σώσουν» τη Γη
LIFO NEWSROOM