Γιορτές και πλανήτης: Ειδικοί δίνουν ιδέες για πιο «πράσινα» δώρα αυτά τα Χριστούγεννα

Γιορτές και πλανήτης: Ειδικοί δίνουν ιδέες για πιο «πράσινα» δώρα Facebook Twitter
0

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί η περίοδος για την αναζήτηση του τέλειου δώρου για φίλους και συγγενείς. Κάτι που όμως μεταφράζεται και σε περισσότερα απορρίμματα και εκπομπές αερίων που επιβαρύνουν τον πλανήτη.  

Οι περισσότεροι από εμάς παραβλέπουμε το πραγματικό κόστος της παράδοσης ανταλλαγής δώρων. Η κατασκευή και η αποστολή τους προκαλεί τεράστιες εκπομπές αερίων και σαν να μην έφτανε αυτό, οι γιορτές δημιουργούν βουνά από σκουπίδια, από δώρα που δεν εντυπωσίασαν μέχρι τις συσκευασίες, που καταλήγουν στον κάδο. 

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι Αμερικανοί πετάνε περίπου 25% περισσότερα σκουπίδια από τις Ευχαριστίες έως την Πρωτοχρονιά, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου, προκαλώντας 25 εκατομμύρια επιπλέον τόνους απορριμμάτων 

Ακόμη και στις γιορτές όμως υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης σε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, διατηρώντας παράλληλα ένα επίπεδο δημιουργικότητας, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η Ρεμπέκα Μπένερ, της οργάνωσης The Nature Conservancy, πρότεινε κάποιες εναλλακτικές που θα μειώσουν τα σκουπίδια και τις εκπομπές αερίων που σχετίζονται με τα χριστουγεννιάτικα δώρα. 

Ελαχιστοποιήστε το πλαστικό και τη συσκευασία: Συγκεντρώστε τις αποστολές σε όσο το δυνατόν λιγότερες παραγγελίες, για λιγότερες μετακινήσεις για την παράδοση. 

Χρησιμοποιείστε ανακυκλωμένο ή ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος: Εάν έχετε παλιές εφημερίδες ή ανακυκλωμένο χαρτί, χρησιμοποιείστε τα για το περιτύλιγμα. Εάν κάθε οικογένεια στις ΗΠΑ τύλιγε μόλις τρία δώρα με ανακυκλωμένα υλικά, αυτό θα εξοικονομούσε αρκετό χαρτί για να καλυφθούν 45.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με το Στάνφορντ. 

Ψωνίστε στην περιοχή σας: Υποστηρίζοντας μικρές, τοπικές επιχειρήσεις περιορίζεται το πόσο μακριά πρέπει να αποσταλούν αυτά τα προϊόντα, κάτι που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων. 

Φτιάξτε δώρα: Αντί να τα αγοράσετε, γίνετε δημιουργικοί και φτιάξτε οι ίδιοι δώρα, που μπορεί να είναι πιο προσωπικά. 

Βγείτε λιγότερες φορές για ψώνια: Κάντε προγραμματισμό. Είναι καλύτερα να πάτε για ψώνια μία φορά για να αγοράσετε ό,τι έχετε στη λίστα σας. Μπορείτε να πάτε με το ίδιο αυτοκίνητο με έναν φίλο. 

Δώρα με μεγαλύτερο νόημα 

Τα αντικείμενα που είναι τυλιγμένα σε πολύχρωμο χαρτί σίγουρα δίνουν χαρά, όμως η Μεγκ Γκόλντθγουεϊτ της οργάνωσης The Nature Conservancy προτείνει να χαρίσετε κάτι μη χειροπιαστό, που μπορεί να έχει μεγαλύτερο νόημα. 

Χαρίστε αυτό που χρειάζονται: Προτείνει δώρα όπως να πληρώσετε τη δόση του αυτοκινήτου για κάποιον ή να προσλάβετε μία μπέιμπι σίτερ προκειμένου γονείς να μπορέσουν να βγουν για δείπνο. «Κάτι που πραγματικά χρειάζονται είναι καλύτερο από περισσότερα αντικείμενα», επεσήμανε. 

Κάντε δωρεά στο όνομά τους: Οι περισσότερες μη κερδοσκοπικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται σε δωρεές αυτής της περιόδου. Οι γιορτές μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική στιγμή να δείξετε γενναιοδωρία, επισημαίνει η Γκόλντθγουέιτ. 

Δώστε τους νέες εμπειρίες. Οι εμπειρίες κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους από ό,τι τα υλικά αγαθά, λέει η ίδια. Ίσως να είναι μαθήματα χορού, μαγειρικής ή πλεξίματος ή ακόμη και να τους βοηθήσετε να πάρουν δίπλωμα καταδύσεων. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ