Φυλακές φαλαινών στη Ρωσία - Έρευνες και κατακραυγή μετά το αποκαλυπτικό υλικό

Φυλακές φαλαινών στη Ρωσία - Έρευνες και κατακραυγή μετά το αποκαλυπτικό υλικό Facebook Twitter
0

Παγκόσμια κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι εικόνες μίας ύποπτης εγκατάστασης στις ανατολικές αρχές της Ρωσίας, που είναι πιθανό να λειτουργούσε ως «φυλακή» φαλαινών.

Οι πρώτες εικόνες από drone δείχνουν 90 φάλαινες μπελούγκα και 11 όρκες να ζουν αιχμάλωτες σε ρηχά νερά, σε μικρή απόσταση από την πόλη Νακόντκα.

Όπως μεταδίδει το CBS News, οι αρχές εξετάζουν αν οι υπεύθυνοι κρατούσαν τις φάλαινες σε υποβρύχια κελιά σχεδιάζοντας να τις πουλήσουν, παράνομα, σε κινέζικα θαλάσσια πάρκα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φάλαινες αυτές κρατούνταν από τον Ιούλιο. 

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazetta μεταδίδει πως οι τέσσερις εταιρείες που νοίκιαζαν τις εγκαταστάσεις, φέρονται να εξήγαγαν 13 όρκες στην Κίνα από το 2013 έως το 2016.

Το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί από το 1982 ενώ είναι παράνομη και η αιχμαλωσία φαλαινών αν δεν συντρέχουν επιστημονικοί ή εκπαιδευτικοί λόγοι. 

Η τιμή μιας φάλαινας δολοφόνου στην μαύρη αγορά, αγγίζει ακόμα και τα έξι εκατομμύρια δολάρια. 


Μετά τις πρώτες εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, επιστημονικές και φιλοζωϊκές οργανώσεις καταδίκασαν την πρακτική ενώ η πιθανή «θαλάσσια φυλακή» βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών που ερευνούν τις εγκαταστάσεις. 

Ο αρμόδιος εισαγγελέας εξετάζει τώρα αν οι μπελούγκα και οι όρκες είχαν αιχμαλωτιστεί για επιστημονικούς σκοπούς.

Οι χώροι όπου φυλάσσονται τα τεράστια θηλαστικά δεν ξεπερνούν τα 160 τετραγωνικά μέτρα. «Δεν είναι πιο βαθιά από 7 μέτρα», εκτιμά η θαλάσσια βιολόγος Ναόμι Ρόουζ, του Ινστιτούτο Προστασίας της Πανίδας.

Η Greenpeace κάνει λόγο για «βασανιστήριο», προειδοποιώντας πως η αιχμαλωσία των θαλάσσιων θηλαστικών θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την επιβίωση του είδους. 

«Πιάνοντάς τις με αυτόν τον ρυθμό, ρισκάρουμε να χάσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό των φαλαινών-δολοφόνων», τονίζει ο Ογκάνες Ταργουλιάν, συντονιστής των ερευνών της Greenpeace στη Ρωσία . 

«Τα τελευταία χρόνια, αιχμαλωτίζονται περίπου 13 όρκες ετησίως, αλλά κανείς δεν συνυπολογίζει πως για κάθε όρκα που πιάνεται, άλλη μία έχει σκοτωθεί». 

Με πληροφορίες από CBS και Business Insider

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ