Φυλακές φαλαινών στη Ρωσία - Έρευνες και κατακραυγή μετά το αποκαλυπτικό υλικό

Φυλακές φαλαινών στη Ρωσία - Έρευνες και κατακραυγή μετά το αποκαλυπτικό υλικό Facebook Twitter
0

Παγκόσμια κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι εικόνες μίας ύποπτης εγκατάστασης στις ανατολικές αρχές της Ρωσίας, που είναι πιθανό να λειτουργούσε ως «φυλακή» φαλαινών.

Οι πρώτες εικόνες από drone δείχνουν 90 φάλαινες μπελούγκα και 11 όρκες να ζουν αιχμάλωτες σε ρηχά νερά, σε μικρή απόσταση από την πόλη Νακόντκα.

Όπως μεταδίδει το CBS News, οι αρχές εξετάζουν αν οι υπεύθυνοι κρατούσαν τις φάλαινες σε υποβρύχια κελιά σχεδιάζοντας να τις πουλήσουν, παράνομα, σε κινέζικα θαλάσσια πάρκα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φάλαινες αυτές κρατούνταν από τον Ιούλιο. 

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazetta μεταδίδει πως οι τέσσερις εταιρείες που νοίκιαζαν τις εγκαταστάσεις, φέρονται να εξήγαγαν 13 όρκες στην Κίνα από το 2013 έως το 2016.

Το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί από το 1982 ενώ είναι παράνομη και η αιχμαλωσία φαλαινών αν δεν συντρέχουν επιστημονικοί ή εκπαιδευτικοί λόγοι. 

Η τιμή μιας φάλαινας δολοφόνου στην μαύρη αγορά, αγγίζει ακόμα και τα έξι εκατομμύρια δολάρια. 


Μετά τις πρώτες εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, επιστημονικές και φιλοζωϊκές οργανώσεις καταδίκασαν την πρακτική ενώ η πιθανή «θαλάσσια φυλακή» βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών που ερευνούν τις εγκαταστάσεις. 

Ο αρμόδιος εισαγγελέας εξετάζει τώρα αν οι μπελούγκα και οι όρκες είχαν αιχμαλωτιστεί για επιστημονικούς σκοπούς.

Οι χώροι όπου φυλάσσονται τα τεράστια θηλαστικά δεν ξεπερνούν τα 160 τετραγωνικά μέτρα. «Δεν είναι πιο βαθιά από 7 μέτρα», εκτιμά η θαλάσσια βιολόγος Ναόμι Ρόουζ, του Ινστιτούτο Προστασίας της Πανίδας.

Η Greenpeace κάνει λόγο για «βασανιστήριο», προειδοποιώντας πως η αιχμαλωσία των θαλάσσιων θηλαστικών θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την επιβίωση του είδους. 

«Πιάνοντάς τις με αυτόν τον ρυθμό, ρισκάρουμε να χάσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό των φαλαινών-δολοφόνων», τονίζει ο Ογκάνες Ταργουλιάν, συντονιστής των ερευνών της Greenpeace στη Ρωσία . 

«Τα τελευταία χρόνια, αιχμαλωτίζονται περίπου 13 όρκες ετησίως, αλλά κανείς δεν συνυπολογίζει πως για κάθε όρκα που πιάνεται, άλλη μία έχει σκοτωθεί». 

Με πληροφορίες από CBS και Business Insider

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM