Φάρμες στις ταράτσες, στο κέντρο του Παρισιού: Bιώσιμη παραγωγή πάνω από την πόλη

Φάρμες στις ταράτσες, στο κέντρο του Παρισιού: Bιώσιμη παραγωγή πάνω από την πόλη Facebook Twitter
0

Μια τεράστια, πρωτοποριακή φάρμα, όχι σε κάποιο αγρόκτημα της επαρχίας αλλά σε ταράτσα στο κέντρο του Παρισίου, θα δώσει τους πρώτους της καρπούς την άνοιξη του 2020. 

Πάνω σε ένα εξαώροφο κτίριο της γαλλικής πρωτεύουσας, δημιουργείται η μεγαλύτερη αστική φάρμα στην Ευρώπη, όπου θα καλλιεργούνται φρούτα, βότανα και λαχανικά, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Περίπου 30 διαφορετικά είδη θα φυτευτούν στα 14.000 τετραγωνικά μέτρα της φάρμας, που αναμένεται να παράγει περίπου έναν τόνο φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, στην κορύφωση της σεζόν. 

Τη φροντίδα της φάρμας θα αναλάβουν 20 γεωπόνοι, ακολουθώντας αποκλειστικά οργανικά μοντέλα καλλιέργειας, θέλοντας να την καταστήσουν ένα πρότυπο βιώσιμης παραγωγής. «Στόχος μας είναι το μοντέλο βιωσιμότητας της φάρμας να αναγνωριστεί διεθνώς», εξηγεί ο Πασκάλ Χάρντι, ιδρυτής της εταιρείας Agripolis που οραματίστηκε και υλοποιεί το πρότζεκτ. «Με γνώμονα την ποιότητα των αγαθών, θα καλλιεργούμε στους ρυθμούς των φυσικών κύκλων, στην "καρδιά" του Παρισιού».

Φάρμες στις ταράτσες, στο κέντρο του Παρισιού: Bιώσιμη παραγωγή πάνω από την πόλη Facebook Twitter
Φάρμες στις ταράτσες, στο κέντρο του Παρισιού: Bιώσιμη παραγωγή πάνω από την πόλη Facebook Twitter

Πάνω σε ένα τεράστιο εκθεσιακό συγκρότημα που ανακατασκευάζεται, θα στεγαστούν επίσης εστιατόριο και μπαρ, χωρητικότητας 300 ατόμων. Το εστιατόριο θα διαχειρίζεται η φημισμένη αλυσίδα La Perchoir, και θα προσφέρει πανοραμική θέα της φάρμας και ολόκληρης της πόλης. Οι πρώτες ύλες θα προέρχονται φυσικά από τη φάρμα της Agripolis. 

«Η φάρμα θα είναι "καταφύγιο" βιοποικιλότητας και δεν θα χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα ή ζιζανιοκτόνα. Τα φρέσκα προϊόντα μας θα διοχετεύονται στους κατοίκους της πόλης», προσθέτει ο Χάρντι, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα απαραίτητα δρομολόγια από άλλες περιοχές, με φρούτα και λαχανικά, και μαζί με τα δρομολόγια θα μειωθούν και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τα φορτηγά που τα μεταφέρουν, επιτυγχάνοντας μικρότερο αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα. 

Θέλοντας να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τους ντόπιους, η Agripolis θα διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές, εργαστήρια και ειδικές εκδηλώσεις. Μάλιστα θα δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να νοικιάζουν μικρές επιφάνειες γης με τα δικά τους λαχανικά στην ταράτσα. Έτσι οι κάτοικοι των πόλεων θα επανασυνδεθούν με την πηγή της τροφής τους. 

«Η αρχή που διέπει όλες τις φάρμες μας είναι η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και οικονομικής αυτονομίας στις πόλεις του Αύριο», λέει ο Χάρντι που εκτιμά ότι η φάρμα του θα έχει σημαντικά κέρδη από την πρώτη κιόλας χρονιά. «Αν δημιουργήσουμε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο, αντί να πρέπει να βασιστούμε στην καλή θέληση και τις ενισχύσεις, αυτό θα δώσει ώθηση στις αστικές φάρμες».  

Φάρμες στις ταράτσες, στο κέντρο του Παρισιού: Bιώσιμη παραγωγή πάνω από την πόλη Facebook Twitter

Η ιδέα δεν είναι καινούργια και δοκιμάζεται ήδη και σε άλλες πόλεις όπως η Χάγη, το Ντιτρόιντ και η Σαγκάη. Όμως αυτή θα είναι η  μεγαλύτερη φάρμα του είδους της και η πρώτη που θα εισαγάγει την τεχνική της «αεροπονικής κάθετης καλλιέργειας». Η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί ζιζανιοκτόνα και χρησιμοποιεί ένα κλειστό σύστημα νερού αντί για χώμα, μειώνοντας έτσι το ρίσκο επιμόλυνσης. 

«Το όραμά μας είναι μία πόλη, όπου ταράτσες και εγκαταλελειμμένες επιφάνειες θα καλύπτονται από αυτά τα νέα συστήματα» αγροτικής παραγωγής, λέει ο Χάρντι. «Κάθε μία από αυτές τις φάρμες θα συνεισφέρει στην διατροφή των γύρω κατοίκων», που είναι συγκεντρωμένοι στα αστικά κέντρα, και αποτελούν την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Παρόμοια πρότζεκτ υλοποιούνται και σε άλλες γωνιές της πόλης. Η οικο-φάρμα La Recyclerie άνοιξε πρόσφατα σε μια παλιά σιδηροδρομική γραμμή στο Porte de Clignancourt, ενώ η La Caverne ξεκίνησε να καλλιεργεί μανιτάρια σε ένα υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ