ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Φάλαινα «καταπίνει» θαλάσσιο λέοντα: Μια θεαματική εικόνα

Φάλαινα «καταπίνει» θαλάσσιο λέοντα: Μια θεαματική εικόνα Facebook Twitter
0

Η κάμερα ενός φωτογράφου άγριας ζωής από τις ΗΠΑ, κατέγραψε ένα μοναδικό στιγμιότυπο με μία μεγάπτερη φάλαινα να έχει στο στόμα της έναν θαλάσσιο λέοντα. 

Ο 27χρονος φωτογράφος και θαλάσσιος βιολόγος Τσέις Ντέκερ, πιστεύει πως αυτή είναι πρώτη φορά που οποιοσδήποτε απαθανατίζει κάτι τόσο σπάνιο. Το περιστατικό συνέβη στις 22 Ιουλίου, όταν ο Ντέκερ ανέβηκε σε ένα πλωτό με άλλους παρατηρητές φαλαινών, και βγήκε στα ανοικτά του κόλπου Μοντερέι στην Καλιφόρνια. 

Φάλαινα «καταπίνει» θαλάσσιο λέοντα: Μια θεαματική εικόνα Facebook Twitter

«Δεν ήταν μεγάλη ομάδα: μόλις τρεις φάλαινες και περίπου διακόσοι θαλάσσιοι λέοντες», θυμάται ο Ντέκερ, μιλώντας στο Radio 1 Newsbeat. «Έχουμε δει και 100 φάλαινες με 3.000 θαλάσσιους λέοντες, όπου τα πράγματα μπορούν να βγουν εκτός ορίων». «Κυνηγούσαν αντσούγιες στην επιφάνεια της θάλασσας, όταν ξαφνικά η φάλαινα βρέθηκε με κάτι αρκετά μεγαλύτερο στο στόμα της (...) Είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στη ζωή του καθενός. Εξακολουθώ να μην το πιστεύω», λέει ο Ντέκερ που είναι απολύτως σίγουρος ότι μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ο θαλάσσιος λέοντας κολυμπούσε και πάλι στο νερό. 

Οι μεγάπτερες φάλαινες δεν έχουν δόντια αλλά μπαλένες, που στηρίζονται στον ουρανίσκο και σχηματίζουν ένα είδος φίλτρου, επιτρέποντας στο νερό της θάλασσας να βγαίνει από το στόμα, συγκρατώντας μόνο τους μικρούς οργανισμούς (π.χ πλαγκτόν) με τους οποίους τρέφονται τα κήτη. «Η φάλαινα ποτέ δεν έκλεισε τα σαγόνια της, οπότε ο θαλάσσιος λέοντας δεν πρέπει να τραυματίστηκε. Τρόμαξε πολύ, είμαι σίγουρος, αλλά δεν τραυματίστηκε».

Ο Ντέκερ εξηγεί πως οι θαλάσσιοι θηρευτές, όπως οι φάλαινες, τα θαλάσσια λιοντάρια, τα δελφίνια και οι καρχαρίες έχουν εξελιχτεί και συχνά κυνηγούν από κοινού τις ίδιες ομάδες ψαριών. Όμως το να βρεθεί ένας από αυτούς τους θηρευτές στο στόμα του άλλου είναι πραγματικά εξαιρετικά σπάνιο και «μόνο τα μικρά ψάρια πρέπει να ανησυχούν». 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM