«Έτρωγαν μια όρκα σε πέντε μπουκιές»: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα μυστικά του μεγαλόδοντα

«Έτρωγαν μια όρκα σε πέντε μπουκιές»: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα μυστικά του μεγαλόδοντα Facebook Twitter
0

Ταχύτερος από κάθε άλλον καρχαρία και αρκετά μεγάλος για να φάει μία όρκα σε πέντε μπουκιές: νέα μελέτη αποκαλύπτει τα μυστικά του μεγαλόδοντα, που αποδεικνύεται ακόμη πιο εντυπωσιακός απ΄ό,τι ήταν γνωστό έως σήμερα.

Αυτό το είδος καρχαρία εξαφανίστηκε πριν από περίπου 3,6 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για λόγους που οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν. Απολιθώματά τους είναι δυσεύρετα. 

Τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε για τους μεγαλόδοντες προέρχονται από επιστημονικά συμπεράσματα. Οι επιστήμονες τους συνέκριναν με τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες, που θεωρούνται ως το «καλύτερο διαθέσιμο οικολογικό τους ανάλογο», και εκτίμησαν ότι μπορεί να είχαν μήκος έως και 20 μέτρα. 

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Τζακ Κούπερ, παλαιοβιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Σουάνσι, χρησιμοποίησε ένα 3D μοντέλο της σπονδυλικής στήλης του θαλάσσιου αρπακτικού για να εξάγει πληροφορίες σχετικά με την κίνηση και τη συμπεριφορά του. Η έρευνά δημοσιεύθηκε στο Science Advances την Τετάρτη.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μία σπονδυλική στήλη μεγαλόδοντα από το Βέλγιο και ένα δόντι από έναν μεγάλο λευκό καρχαρία από τις ΗΠΑ για να κατασκευάσει τον τρισδιάστατο σκελετό. Στη συνέχεια σάρωσαν το σώμα ενός λευκού καρχαρία για να δουν πώς θα καθόταν η σάρκα στον σκελετό του εξαφανισθέντος είδους.

Το τελικό μοντέλο τους αποτύπωνε έναν μεγαλόδοντα, ο οποίος είχε μήκος 16 μέτρα και ζύγιζε 61.560 κιλά. 

Εκτίμησαν πως μπορούσε να καταναλώσει, με χαρακτηριστική ευκολία, μία όρκα, που είναι 8 μέτρα και ζυγίζει πάνω από 3,5 τόνους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θηράματα στο μέγεθος μιας σύγχρονης μεγάπτερης φάλαινας θα ήταν πολύ μεγάλα για να φαγωθούν ολόκληρα. 

«Έτρωγαν μια όρκα σε πέντε μπουκιές»: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα μυστικά του μεγαλόδοντα Facebook Twitter
Αναπαράσταση μιας τεράστιας σιαγόνας μεγαλόδοντα με πραγματικά απολιθωμένα δόντια - Φωτ.: EPA/JUSTIN LANE

Η κατανάλωση μεγάλων θηραμάτων μπορεί να έδινε στον μεγαλόδοντα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων θηρευτών. Η ταυτόχρονη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων θα τους επέτρεπε, επίσης, να διανύουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χρειάζονται κι άλλη τροφή, όπως συμβαίνει με τους λευκούς καρχαρίες. 

Ένας ενήλικας μπορεί να κατανάλωνε ακόμα και 98.175 θερμίδες την ημέρα, 20 φορές πάνω από τον λευκό. 

Παρά το πολύ μεγάλο μέγεθος, κινούνταν ταχύτερα από κάθε άλλο είδος της «οικογένειάς» του, με την ταχύτητά του - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - να φτάνει και τα 50 χιλιόμετρα/ώρα. 

«Εκτιμούμε πως ένας ενήλικας μεγαλόδοντας μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα από κάθε είδος καρχαρία σήμερα και να καταναλώσει πλήρως θηράματα στο μέγεθος των σύγχρονων κορυφαίων θηρευτών» εξήγησαν οι ερευνητές.

Συνολικά, τα δεδομένα που εξάγονται από το τρισδιάστατο μοντέλο ζωγραφίζουν το πορτρέτο ενός «υπερωκεάνιου υπερκαταναλωτή» επεσήμαναν. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM