Έρευνα: Τα 2/3 των ειδών της Ανταρκτικής απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2100

Έρευνα: Τα 2/3 των ειδών της Ανταρκτικής απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2100 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα 2/3 των γηγενών ειδών της Ανταρκτικής, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, απειλούνται με εξαφάνιση ή σημαντική μείωση του πληθυσμού τους μέχρι το 2100, σύμφωνα με νέα έρευνα για τη βιοποικιλότητα της ηπείρου.

Η μελέτη, μια διεθνής συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής από 28 ιδρύματα σε 12 χώρες, προσδιόρισε τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους ως το είδος της Ανταρκτικής που κινδυνεύει περισσότερο με εξαφάνιση, ακολουθούμενο από άλλα θαλασσοπούλια.

«Έως και το 80% των αποικιών των αυτοκρατορικών πιγκουίνων προβλέπεται να είναι εξαφανιστούν έως το 2100 [μείωση του πληθυσμού πάνω από 90%] με βάση τις τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τονίζεται στη μελέτη. 

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos Biology, διαπίστωσε επίσης ότι η παράλληλη εφαρμογή 10 βασικών στρατηγικών διαχείρισης απειλών, η οποία θα κόστιζε περίπου 23 εκατ. δολάρια ετησίως, θα μπορούσε να ωφελήσει έως και το 84% των οργανισμών της Ανταρκτικής.

Ο περιορισμός της παγκόσμιας θέρμανσης θεωρήθηκε από τους ερευνητές ως η καλύτερη στρατηγική διατήρησης της βιοποικιλότητας με το μεγαλύτερο, μάλιστα, όφελος. 

«Υπάρχουν πολλαπλές απειλές που επηρεάζουν τα είδη της Ανταρκτικής, παρά το γεγονός ότι τη θεωρούμε ως αυτή την απομακρυσμένη και παρθένα ερημιά», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζάζμιν Λι τονίζοντας ότι «η μεγαλύτερη απειλή δεν προέρχεται από το εσωτερικό της».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ