Έρευνα: Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ'ό,τι απορροφά

Amazon rainforest now emitting more CO2 than it absorbs Facebook Twitter
Το δάσος του Αμαζονίου απελευθερώνει ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ'ό,τι μπορεί να απορροφήσει, επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες. 


Σύμφωνα με μελέτη, το δάσος απελευθερώνει ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως

Παρότι παλιότερα το γιγάντιο δάσος αποτελούσε «συλλέκτη άνθρακα», πλέον απλώς επιταχύνει την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους ερευνητές. 


Οι περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούνται από τις πυρκαγιές - πολλές εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, προκειμένου να αποψιλωθούν δασικές περιοχές και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βόειου κρέατος, σόγιας και ξυλείας.


Αλλά ακόμη και χωρίς τις πυρκαγιές, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες σημαίνουν πως ο Αμαζόνιος έχει γίνει πηγή διοξειδίου του άνθρακα, όχι πια συλλέκτης. 

Η πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, απορροφούσε περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών ορυκτών καυσίμων από τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι μια ηχηρή προειδοποίηση πως η περικοπή εκπομπών από ορυκτά καύσιμα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 


Η κυβέρνηση Μπολσονάρο δέχεται εντονότατες επικρίσεις επειδή, όπως καταγγέλλεται, ενθαρρύνει την περαιτέρω αποδάσωση -που έχει φτάσει σε υψηλό 12ετίας. 

«Τα πρώτα πολύ κακά νέα είναι πως το κάψιμο του δάσους παράγει περίπου τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα απ΄ό,τι απορροφά το δάσος. Η δεύτερη κακή εξέλιξη είναι πως τα μέρη όπου η αποψίλωση είναι στο 30% ή περισσότερο, εμφανίζουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεκαπλάσιες από τις περιοχές εκείνες όπου η αποδάσωση είναι κάτω τού 20%», εξηγεί η Λουτσιάνα Γκάτι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας και επικεφαλής της έρευνας. Και σημειώνει πως λιγότερα δέντρα σημαίνουν λιγότερη βροχή και υψηλότερες θερμοκρασίες που κάνουν την περίοδο ξηρότητας εντονότερη για το εναπομείναν δάσος.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ