Αυστραλία: Ανακάλυψαν κοραλλιογενή ύφαλο ψηλότερο από το Empire State Building (BINTEO)

Αυστραλία: Ανακάλυψαν κοραλλιογενή ύφαλο ψηλότερο από το Empire State Building (BINTEO) Facebook Twitter
Φωτογραφία: SCHMIDT OCEAN INSTITUTE
0

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν «ανεξάρτητο» ύφαλο, υψηλότερο από το Empire State Building, στη βόρεια άκρη του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου

Το ύψος του υφάλου που ανακαλύφθηκε ξεπερνά τα 500 μέτρα. O ύφαλος, που θυμίζει λεπίδα, εντοπίστηκε 130 χιλιόμετρα ανοικτά από το Ακρωτήριο Γιορκ, στη βορειοδυτική Αυστραλία, κατά τη διάρκεια τρισδιάστατων σαρώσεων του βυθού από πλοίο που ανήκει στο μη κερδοσκοπικό Schmidt Ocean Institute, με έδρα την Καλιφόρνια.

O Τομ Μπρίτζ, εκ μέρους του αρμόδιου ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ και επικεφαλής ερευνητής της αποστολής, ανέφερε πως ο ύφαλος είχε πλάτος 1,5 χλμ. στη βάση του και το ύψος του ανερχόταν σε 0,5 χιλιόμετρα. Η «κορυφή» βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Σύμφωνα με τον Μπριτζ πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο «ανεξάρτητο» ύφαλο που εντοπίστηκε στην περιοχή από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν επτά ακόμη ανακαλύφθηκαν σε θαλάσσια έκταση 150 χιλιομέτρων. «Πρόκειται για έναν μεγάλο ύφαλο τον οποίο δεν γνωρίζαμε», είπε.

«Αυτό που αναδεικνύει είναι πόσο λίγα γνωρίζουμε για ένα μεγάλο κομμάτι του ωκεανού, ακόμη και για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο». Το θαλάσσιο πάρκο έχει έκταση 344.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι μεγαλύτερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και περίπου μόνο στο 6 ή 7% εντοπίζονται τυπικοί ύφαλοι αβαθών υδάτων. «Γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης από ό,τι ξέρουμε για το τι βρίσκεται στα βάθη της θάλασσας, πέρα από τις ακτές μας.»

Οι «ανεξάρτητοι» ύφαλοι δεν αποτελούν μέρος του κυρίως σώματος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου. Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς ύφαλος δεν φαίνεται να έχει πολλά «σκληρά κοράλλια» στις υψηλότερες περιοχές του αλλά οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «απίστευτη αφθονία» από σπόγγους, αλκυονοειδή και «μαλακά κοράλλια» που υποδηλώνουν πως η περιοχή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μεταφέρονται από ισχυρά ρεύματα και αντλήσεις βαθέων υδάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Μπριτζ, η υποβρύχια κάμερα αποκάλυψε πλήθος ψαριών. 

 

Η ανακάλυψη του υφάλου από το ρομπότ, γνωστό ως SuBastian, μεταδόθηκε ζωντανά και στη συνέχεια ανέβηκε στο YouTube. Χρόνια μελετών αναμένεται να ακολουθήσουν. To FALKOR, το ερευνητικό σκάφος του Schmidt Ocean Institute, πραγματοποιεί αποστολή στις θάλασσες γύρω από την Αυστραλία η οποία θα έχει διάρκεια ένα έτος. Οι επιστήμονες στο πλοίο αναμένεται να συνεχίσουν τη χαρτογράφηση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα. 

Αυστραλία: Ανακάλυψαν κοραλλιογενή ύφαλο ψηλότερο από το Empire State Building (BINTEO) Facebook Twitter
Φωτογραφία: SCHMIDT OCEAN INSTITUTE

Σύμφωνα με το Schmidt Ocean Institute, νωρίτερα, η αποστολή ανακάλυψε αυτό που πιστεύεται ότι μακρύτερο θαλάσσιο ζώο, ένα σιφωνοφόρο μήκους 45 μέτρων, στη Δυτική Αυστραλία. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 εμβληματικές φωτογραφίες που αφηγούνται ιστορίες οικολογικής καταστροφής

Φωτογραφία / 10 εμβληματικές φωτογραφίες που αφηγούνται ιστορίες οικολογικής καταστροφής

Οι φωτογράφοι Cristina Mittermeier και Paul Nicklen θεωρούν το μέσο της φωτογραφίας ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ισχυρά εργαλεία για να αφυπνίσουν τον κόσμο για την κλιματική κρίση.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ