Απεργία την Πρωτομαγιά

Απαγορευμένα χημικά απειλούν τα δελφίνια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Απαγορευμένα χημικά απειλούν τα δελφίνια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο Facebook Twitter
Δελφίνια κινδυνεύουν από απαγορευμένα χημικά (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Απειλή για τα δελφίνια που κολυμπούν στα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου αποτελούν χημικά τα οποία- αν και απαγορευμένα- εντοπίζονται σε επικίνδυνα επίπεδα.


Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το διάστημα 2010-2015 τριπλασιάστηκαν τα επίπεδα των χημικών που εντοπίζονται στους ιστούς δελφινιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η δειγματοληψία έγινε σε δύο είδη δελφινιών που θεωρούνται ευάλωτα. Με ειδικά βέλη, οι επιστήμονες πήραν δείγματα δέρματος και λίπους, 5 χιλιοστών, από τα δελφίνια, ενώ αυτά κολυμπούσαν.

Οι επιστήμονες δύο πανεπιστημίων- Flinders University και Southern Cross University- εξέτασαν τα επίπεδα PCB (πολυχρωριωμένο διφαινύλιο), DDT (διφαινυλοτριχλωροαιθάνιο) και HCB (εξαχλωλοβενζόλιο) σε ιστούς δελφινιών το 2009 και το 2010 και μετά πήραν ξανά δείγματα από το 2014 έως το 2016. Πρόκειται για χημικά που έχουν απαγορευθεί εδώ και χρόνια.


Όμως, σε δείγμα από θηλυκό δελφίνι εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις PCB που έχουν καταγράψει ποτέ οι επιστήμονες. Πρόκειται για χημικό που έχει απαγορευθεί στην Αυστραλία από το 1975.


Το 68% των δελφινιών από τα οποία πήραν δείγματα είχαν επίπεδα χημικών αρκετά υψηλά για να επηρεάσουν την υγεία τους και την επιβίωση τους μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο δρ. Ντανιέλε Κανιάτσι του Southern Cross University.


«Αυτά τα χημικά έχουν συνδεθεί με γεγονότα υψηλής θνησιμότητας. Ξέρουμε ότι έχουν επιπλοκές στην υγεία και μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των δελφινιών και να τα κάνουν πιο ευάλωτα σε άλλες ασθένειες», συμπλήρωσε. Πρόκειται για χημικά που έχουν απαγορευθεί στην Αυστραλία και άλλες μεγάλες χώρες, αλλά "αντέχουν" για καιρό, εξαιτίας των συστατικών τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πλημμύρες, αλλά και το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση γίνονται έργα σε λιμάνια, πιθανόν ευθύνονται για την αύξηση των χημικών που διαπιστώθηκε. Για τα δελφίνια, αυτή η εξέλιξη προστίθεται σε άλλες απειλές που ήδη αντιμετωπίζουν, όπως η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.


Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM