Απαγορευμένα χημικά απειλούν τα δελφίνια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Απαγορευμένα χημικά απειλούν τα δελφίνια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο Facebook Twitter
Δελφίνια κινδυνεύουν από απαγορευμένα χημικά (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Απειλή για τα δελφίνια που κολυμπούν στα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου αποτελούν χημικά τα οποία- αν και απαγορευμένα- εντοπίζονται σε επικίνδυνα επίπεδα.


Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το διάστημα 2010-2015 τριπλασιάστηκαν τα επίπεδα των χημικών που εντοπίζονται στους ιστούς δελφινιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η δειγματοληψία έγινε σε δύο είδη δελφινιών που θεωρούνται ευάλωτα. Με ειδικά βέλη, οι επιστήμονες πήραν δείγματα δέρματος και λίπους, 5 χιλιοστών, από τα δελφίνια, ενώ αυτά κολυμπούσαν.

Οι επιστήμονες δύο πανεπιστημίων- Flinders University και Southern Cross University- εξέτασαν τα επίπεδα PCB (πολυχρωριωμένο διφαινύλιο), DDT (διφαινυλοτριχλωροαιθάνιο) και HCB (εξαχλωλοβενζόλιο) σε ιστούς δελφινιών το 2009 και το 2010 και μετά πήραν ξανά δείγματα από το 2014 έως το 2016. Πρόκειται για χημικά που έχουν απαγορευθεί εδώ και χρόνια.


Όμως, σε δείγμα από θηλυκό δελφίνι εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις PCB που έχουν καταγράψει ποτέ οι επιστήμονες. Πρόκειται για χημικό που έχει απαγορευθεί στην Αυστραλία από το 1975.


Το 68% των δελφινιών από τα οποία πήραν δείγματα είχαν επίπεδα χημικών αρκετά υψηλά για να επηρεάσουν την υγεία τους και την επιβίωση τους μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο δρ. Ντανιέλε Κανιάτσι του Southern Cross University.


«Αυτά τα χημικά έχουν συνδεθεί με γεγονότα υψηλής θνησιμότητας. Ξέρουμε ότι έχουν επιπλοκές στην υγεία και μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των δελφινιών και να τα κάνουν πιο ευάλωτα σε άλλες ασθένειες», συμπλήρωσε. Πρόκειται για χημικά που έχουν απαγορευθεί στην Αυστραλία και άλλες μεγάλες χώρες, αλλά "αντέχουν" για καιρό, εξαιτίας των συστατικών τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πλημμύρες, αλλά και το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση γίνονται έργα σε λιμάνια, πιθανόν ευθύνονται για την αύξηση των χημικών που διαπιστώθηκε. Για τα δελφίνια, αυτή η εξέλιξη προστίθεται σε άλλες απειλές που ήδη αντιμετωπίζουν, όπως η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.


Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM