ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Ανακάλυψαν εντυπωσιακά μικροσκοπικό χαμαιλέοντα - Είναι ίσως το μικρότερο ερπετό του κόσμου

Ανακάλυψαν εντυπωσιακά μικροσκοπικό χαμαιλέοντα - Είναι ίσως το μικρότερο ερπετό του κόσμου Facebook Twitter
0

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν εντυπωσιακά μικροσκοπικό χαμαιλέοντα στη Βόρεια Μαδαγασκάρη και πιστεύουν ότι το είδος πλέον είναι το μικρότερο γνωστό ερπετό στον πλανήτη. 

Ο χαμαιλέοντας ονομάστηκε Brookesia nana και τα θηλυκά του είδους είναι λίγο μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Τα αρσενικά δεν ξεπερνάνε σε μέγεθος την ίντσα (2,54 εκατοστά) με τον μέσο όρο να είναι στα 2,16 εκατοστά, αλλά έχουν μεγάλα γεννητικά όργανα σε σχέση με το μέγεθός τους. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.


«Τα εξαιρετικά μικροσκοπικά αρσενικά των μικρών ειδών χρειάζονται σχετικά μεγαλύτερα γεννητικά όργανα προκειμένου να ζευγαρώσουν επιτυχώς με τα μεγαλύτερα θηλυκά», δήλωσε ο Miguel Vences του Πανεπιστημίου του Braunschweig, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ανακάλυψαν εντυπωσιακά μικροσκοπικό χαμαιλέοντα - Είναι ίσως το μικρότερο ερπετό του κόσμου Facebook Twitter

Οι περισσότεροι συγγενείς του μικρού χαμαιλέοντα από το γένος Brookesia είναι εξίσου μικροί και ζουν στα βόρεια δάση της Μαδαγασκάρης. Ο συν-συγγραφέας της ανακοίνωσης τους νέου είδους, Mark Scherz, σημείωσε ότι αυτά τα είδη δεν έχουν μεγάλη ικανότητα αλλαγής χρώματος σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες σαύρες της οικογένειας.

Όσον αφορά το γιατί είναι τόσο μικροί, ο «κανόνας του νησιού» θα μπορούσε να κρύβει την εξήγηση, η οποία σχετίζεται με τον βιότοπο του είδους. Ο κανόνας λέει ότι τα ζώα σε απομονωμένα μέρη, μερικές φορές μεγαλώνουν πολύ περισσότερο ή παραμένουν πολύ μικρότερα από τους μη απομονωμένους συγγενείς τους εάν αυτό βοηθά στην επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, εάν ένα μικρότερο μέγεθος σώματος μπορεί να τα βοηθήσει να έχουν τροφή, τότε τα είδη εξελίσσονται ανάλογα. Επίσης, εάν βοηθά το είδος να αποφεύγει τα αρπακτικά ζώα, τότε το είδος μπορεί να προσαρμοστεί και πάλι σε ανάλογο μέγεθος.

Ανακάλυψαν εντυπωσιακά μικροσκοπικό χαμαιλέοντα - Είναι ίσως το μικρότερο ερπετό του κόσμου Facebook Twitter
Ανακάλυψαν εντυπωσιακά μικροσκοπικό χαμαιλέοντα - Είναι ίσως το μικρότερο ερπετό του κόσμου Facebook Twitter

Mέχρι σήμερα έχον ανακαλυφθεί και καταγραφεί πάνω από 200 είδη χαμαιλεόντων σε διάφορα μέρη του πλανήτη και ο Brookesia nana αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα.

Ωστόσο οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο βιότοπος του Brookesia nana μπορεί να απειληθεί καθώς η αποψίλωση των δασών αυξάνεται ανεξέλεγκτα στη Μαδαγασκάρη. Όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το βιότοπο πολλών ειδών στη χώρα. Ευτυχώς, η περιοχή έχει κηρυχθεί προστατευόμενη ζώνη και ελπίζεται ότι δεν θα απειληθεί το μικρότερο ερπετό του κόσμου.

Φωτογραφίες: Glaw et al, Scientific Reports 2021

Περιβάλλον
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ