Τελειώνει η «δοκιμαστική» περίοδος στην Ελλάδα για την χρήση της πλαστικής σακούλας με χρέωση.

 

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου η μέχρι τώρα χρέωση που διαμορφωνόταν στα 0,04 ευρώ, αυξάνεται στα 0,09 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του φόρου.

 

Εκτός από την αύξηση της τιμής, θα αυξηθούν και τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες τα οποία θα κυμαίνονται από 31,5 έως 24,5 ευρώ. 

 

Η χρέωση της πλαστικής σακούλας εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2018 σε εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία. Στόχος είναι ο περιορισμός στη χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 ετησίως ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

 

Ποιες σακούλες εξαιρούνται


Οι πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων. Επίσης εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς αλλά και οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

 

Πόσο κοστίζουν στις υπόλοιπες χώρες

 

Η τιμή της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

 

Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα
Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα
Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου).
Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες
Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα

Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr