Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος Facebook Twitter
Δεύτερη θαλάσσια χελώνα εντοπίζεται νεκρή στην Καλαμαριά, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες / Φωτ.: Unsplash
0

Νεκρή θαλάσσια χελώνα εντόπισαν το Σάββατο 26 Ιουλίου, συνεργεία καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή της Χαράς στη Νέα Κρήνη.

Όταν εντόπισαν τη χελώνα και διαπίστωσαν ότι είναι νεκρή, ενημέρωσαν την αρμόδια εταιρεία καταγραφής του Δικτύου Διάσωσης «Αρχέλων» (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας). Η περισυλλογή της θαλάσσιας χελώνας η οποία ζύγιζε πάνω από 70 κιλά, πραγματοποιήθηκε από την εξειδικευμένη εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ.

Μέσω της σχετικής ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι «πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό που σημειώνεται στην Καλαμαριά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό».

«Το νέο περιστατικό με τη νεκρή θαλάσσια χελώνα στις ακτές μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα μεμονωμένο συμβάν», αναφέρει σε δήλωσή της η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, τονίζοντας ότι είναι «το δεύτερο μέσα σε λίγες εβδομάδες και οφείλει να σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές. Χρειάζεται άμεσα να εξεταστεί εάν υφίσταται πρόβλημα υπερπληθυσμού ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή στον Θερμαϊκό.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις ελλείψεις του νέου νομοθετικού πλαισίου του 2023, που μεταφέρει την ευθύνη περισυλλογής των θαλάσσιων ζώων στους Δήμους, χωρίς όμως να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία, οδηγίες ή χρηματοδότηση για να γίνεται η διαδικασία με ασφάλεια και επιστημονική τεκμηρίωση. Οι Δήμοι δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, ούτε την εξειδίκευση για να διαχειρίζονται τόσο κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τα ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια ζωή και το θαλάσσιο περιβάλλον είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται με απλή μετάθεση ευθυνών σε μη αρμόδιους φορείς. Χρειάζεται συνεργασία, σχέδιο και κυρίως πολιτική βούληση για την προστασία των θαλασσών μας.», τόνισε η δήμαρχος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο «Δήμος Καλαμαριάς θα συνεχίσει να καταγράφει και να αναδεικνύει τέτοια περιστατικά, ζητώντας από την Πολιτεία άμεση αναθεώρηση του πλαισίου αντιμετώπισης παρόμοιων συμβάντων και την ουσιαστική ενίσχυση των Δήμων σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η προστασία του είναι υποχρέωση όλων μας – πολιτείας, φορέων και πολιτών – σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM