Το kakapo στέφθηκε «Πτηνό της Χρονιάς» για το 2020 [ΒΙΝΤΕΟ]

Το kakapo στέφθηκε «Πτηνό της Χρονιάς» για το 2020 [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Το Kākāpō στέφθηκε «Πτηνό της Χρονιάς» 2020 (ebird)
0

Το kākāpō, o πιο περίεργος παπαγάλος του κόσμου, στέφθηκε Πτηνό της Χρονιάς, σε μία εκλογική μάχη που τα είχε όλα: καθυστερημένη έναρξη, συμμαχίες και καταγγελίες για νοθεία.

Πρόκειται δε, για τη δεύτερη νίκη του παπαγάλου, που είχε κερδίσει ξανά το  2008.

Καθ'όλη την περίοδο ψηφοφορίας των δύο εβδομάδων στη Νέα Ζηλανδία, το Antipodean Albatross ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με τις περισσότερες ψήφους.

Ωστόσο, το kākāpō, πήρε το προβάδισμα με τις περισσότερες ψήφους συνολικά μόλις άρχισαν να καταμετρώνται οι ψήφοι από το «προτιμησιακό σύστημα ψηφοφορίας» κάτι σαν τις επιστολικές ψήφους δηλαδή.

Η εκπρόσωπος του διαγωνισμού, Laura Keown είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα πουλί κερδίζει δύο φορές.

«Το kākāpō μας είναι ο βαρύτερος, ο μακροβιότερος, ο μόνος που δεν πετά και ο μοναδικός νυχτερινός παπαγάλος στον πλανήτη».

Το kākāpō παρέμεινε ένα δημοφιλές πουλί στον διαγωνισμό,  μάλλον λόγω της παρουσίας του σε ντοκιμαντέρ του BBC. Στο βίντεο του 2009 ο περίεργος παπαγάλος φαίνεται να αγαπά το σεξ. 

«Τα πράγματα που κάνουν το kākāpō μοναδικό το καθιστούν επίσης ευάλωτο σε απειλές. Είναι αργός, φωλιάζει στο έδαφος και η κύρια άμυνα του είναι να μιμείται έναν θάμνο. Αυτές οι ιδιότητες λειτούργησαν υπέροχα στο νησί των πουλιών όπου εξελίχθηκε το kākāpō, αλλά δεν ξεγελούν τα εισαγόμενα αρπακτικά, όπως οι αρουραίους αλλά και οι γάτες» πρόσθεσε.

«Αυτά τα πουλιά επανήλθαν κυριολεκτικά από το χείλος της εξαφάνισης. Υπήρχαν μόνο 50 πουλιά τη δεκαετία του 1990 και σώθηκαν από εντατικές προσπάθειες. Σήμερα υπάρχουν 213 kākāpō» αναφέρει η ειδικός.

«Στη Νέα Ζηλανδία, 80% των ιθαγενών πουλιών αντιμετωπίζουν προβλήματα ή εξαφανίζονται, συμπεριλαμβανομένου του kākāpō.» πρόσθεσε.

Η διοργάνωση του Bird of the Year διοικείται από το Forest & Bird για να ευαισθητοποιήσει τα μοναδικά γηγενή πουλιά της Νέας Ζηλανδίας και τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

Φέτος μετρήθηκαν 55.583 ψήφοι, από 43.460 το 2019, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί ποτέ στην ιστορία του διαγωνισμού.

Η απάτη δε, των ψηφοφόρων ανακαλύφθηκε όταν εθελοντές ελεγκτές από το Dragonfly Data Science βρήκαν 1500 ψήφους περίπου στις 3 π.μ. από την ίδια διεύθυνση IP, όλα για τα μικρότερα είδη, όπως το pukupuku.

Η λίστα με τα κορυφαία 10 Πουλιά της Χρονιάς έχει ως εξής:

  1. Kākāpō
  2. Toroa/Antipodean Albatross
  3. Kakaruia/Black Robin
  4. Kārearea/New Zealand Falcon
  5. Kererū
  6. Pohowera/Banded Dotterel
  7. Kākā
  8. Ruru/Morepork
  9. Whio/Blue Duck
  10. Pīwakawaka/Fantail

 

Με πληροφορείς του stuff.co.nz/Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ