«Θα πνιγούμε στα πλαστικά» - Η αθέατη μάχη που έγινε πιο σκληρή μετά τον κορωνοϊό

«Θα πνιγούμε στα πλαστικά» - Η αθέατη μάχη που έγινε πιο σκληρή μετά τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Έκθεση του Reuters αποκαλύπτει πόσο δύσκολη θα είναι η μάχη της ανακύκλωσης παγκοσμίως, ειδικά μετά την πανδημία
0

Από τη Γουχάν ως τη Νέα Υόρκη, η ζήτηση για ασπίδες προσώπου, γάντια, συσκευασίες φαγητού για πακέτο και περιτύλιγμα για online αγορές, έχει αυξηθεί. Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα υλικά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά απόβλητα.

Αλλά, υπάρχει και μια άλλη συνέπεια. Η πανδημία κορωνοιού έχει εντείνει τον πόλεμο τιμών μεταξύ ανακυκλωμένου και νέου πλαστικού, που κατασκευάζεται από τη βιομηχανία πετρελαίου. Σε μια ειδική έρευνα που παρουσιάζει το Reuters, κάνει λόγο για έναν «παγκόσμιο πόλεμο ανακύκλωσης που χάνεται» καθώς αναλύει τα ανησυχητικά στοιχεία που δείχνουν πως ίσως η πανδημία είναι η χαριστική βολή στη μάχη της ανακύκλωσης.

«Βλέπω πραγματικά πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται», δήλωσε ο Steve Wong, Διευθύνων Σύμβουλος της Fukutomi Recycling με έδρα το Χονγκ Κονγκ και πρόεδρος της Κίνας Scrap Plastics Association σε συνέντευξή του. «Δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ». Ο λόγος: Σχεδόν κάθε κομμάτι πλαστικού ξεκινά τη ζωή ως ορυκτό καύσιμο. Η οικονομική επιβράδυνση έχει επηρεάσει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Με τη σειρά της, αυτή η κατάσταση έχει μειώσει την τιμή του νέου πλαστικού.

Ήδη από το 1950, ο κόσμος έχει δημιουργήσει 6,3 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, το 91% των οποίων δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ, σύμφωνα με μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Τα περισσότερα είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και πολλοί ανακυκλωτές εξαρτώνται από την κρατική υποστήριξη. Το νέο πλαστικό, γνωστό στη βιομηχανία ως «παρθένο» υλικό, μπορεί να βρεθεί  στη μισή τιμή από το πιο κοινό ανακυκλωμένο πλαστικό.

Μετά την έλευση του COVID-19, ακόμη και μπουκάλια από ανακυκλωμένο πλαστικό - το πιο συχνά ανακυκλωμένο πλαστικό είδος - έχουν γίνει λιγότερο βιώσιμα. Το ανακυκλωμένο πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται είναι 83% έως 93% ακριβότερο από το νέο πλαστικό φιάλης, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς στο Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Η πανδημία «χτύπησε» καθώς πολιτικοί σε πολλές χώρες υποσχέθηκαν να διεξάγουν πόλεμο κατά των απορριμμάτων από πλαστικά μίας χρήσης. Η Κίνα, η οποία συνήθιζε να εισάγει περισσότερα από τα μισά πλαστικά απορρίμματα στον κόσμο, απαγόρευσε τις περισσότερες από αυτές τις εισαγωγές το 2018. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να απαγορεύσει πολλά πλαστικά είδη μίας χρήσης από το 2021. Η Γερουσία των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης μίας χρήσης πλαστικού και μπορεί να εισαγάγει νόμιμους στόχους ανακύκλωσης. Το πλαστικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν αποσυντίθεται, αποτελεί σημαντικό παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένα από τα φθηνότερα μέρη για την παραγωγή παρθένου πλαστικού, και όλο και περισσότερο διοχετεύεται στην αγορά. Η πανδημία επιδείνωσε αυτό το τσουνάμι.

Θα πνίγουμε στα πλαστικά

Η κατασκευή τεσσάρων πλαστικών φιαλών από μόνη της απελευθερώνει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ισοδύναμες με την κίνηση ενός αυτοκινήτου για ένα μίλι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, βάσει μελέτης της βιομηχανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν έξι φορές περισσότερο πλαστικό από ό, τι ανακυκλώνουν, σύμφωνα με έρευνα τον Απρίλιο του 2019 από τον Jan Dell, χημικό μηχανικό και πρώην αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για το Κλίμα των ΗΠΑ.

Όμως, ο κορωνοϊός έχει ενισχύσει την τάση δημιουργίας περισσότερων πλαστικών απορριμμάτων. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια σε εργοστάσια για την παραγωγή πρώτων υλών για παρθένο πλαστικό, σύμφωνα με μελέτη του Σεπτεμβρίου από την Carbon Tracker, ένα think tank ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς ένας αυξανόμενος στόλος ηλεκτρικών οχημάτων και η βελτιωμένη απόδοση του κινητήρα μειώνουν τη ζήτηση καυσίμων, η βιομηχανία ελπίζει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για νέα πλαστικά μπορεί να εξασφαλίσει τη μελλοντική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην ουσία βασίζεται στην αυξανόμενη χρήση καταναλωτικών αγαθών με βάση το πλαστικό από εκατομμύρια νέους καταναλωτές μεσαίας τάξης στην Ασία και αλλού. «Τις επόμενες δεκαετίες, η αύξηση του πληθυσμού και του εισοδήματος αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερη ζήτηση για πλαστικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της ασφάλειας, της ευκολίας και του βελτιωμένου βιοτικού επιπέδου», δήλωσε η εκπρόσωπος της ExxonMobil Sarah Nordin στο Reuters.

Οι περισσότερες εταιρείες δηλώνουν ότι μοιράζονται τις ανησυχίες σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα και υποστηρίζουν τις προσπάθειες μείωσής τους. Ωστόσο, οι επενδύσεις τους σε αυτές τις προσπάθειες είναι ένα μέρος μόνο καθώς πρόκειται να φτιάξουν νέο πλαστικό, σύμφωνα με το Reuters.

Το Reuters ερεύνησε 12 από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και χημικών παγκοσμίως - BASF, Chevron, Dow, Exxon, Formosa Plastics, INEOS, LG Chem, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical, SABIC, Shell και Sinopec. Μόνο λίγες έδωσαν λεπτομέρειες για το πόσο επενδύουν στη μείωση των αποβλήτων. Τρεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν λεπτομερώς ή δεν απάντησαν.

Οι περισσότερες δήλωσαν ότι διοχετεύουν τις προσπάθειές τους μέσω μιας ομάδας που ονομάζεται Alliance to End Plastic Waste, η οποία υποστηρίζεται επίσης από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και η οποία έχει δεσμεύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για αυτήν την προσπάθεια. Τα 47 μέλη της, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στη βιομηχανία πλαστικών, είχαν συνολικά ετήσια έσοδα περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Τα σχέδια για μεγάλες επενδύσεις σε νέα πλαστικά είναι «πολύ ανησυχητική κίνηση», δήλωσε η Lisa Beauvilain, επικεφαλής της βιωσιμότητας της Impax Asset Management, ένα ταμείο με 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση. «Χώρες με συχνά ανεπτυγμένη υποδομή διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης θα είναι ανεπαρκείς στη διαχείριση ακόμη μεγαλύτερων όγκων πλαστικών απορριμμάτων», είπε. «Κυριολεκτικά θα πνίγουμε στα πλαστικά».

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ανακυκλωτές παγκοσμίως, ανέφεραν στο Reuters πως οι επιχειρήσεις τους έχουν συρρικνωθεί, περισσότερο από 20% στην Ευρώπη, κατά 50% σε περιοχές της Ασίας και έως και 60% για ορισμένες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Greg Janson, του οποίου η εταιρεία ανακύκλωσης QRS στο Μισσούρι δραστηριοποιείται εδώ και 46 χρόνια, λέει ότι η κατάστασή θα ήταν αδιανόητη πριν από μια δεκαετία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ένα από τα φθηνότερα μέρη για την παραγωγή παρθένου πλαστικού, και όλο και περισσότερο διοχετεύεται στην αγορά. «Η πανδημία επιδείνωσε αυτό το τσουνάμι», είπε.

Οι εταιρείες πετρελαίου και χημικών προϊόντων δήλωσαν ότι το πλαστικό μπορεί να είναι μέρος της λύσης σε παγκόσμιες προκλήσεις που σχετίζονται με έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Έξι από αυτές δήλωσαν ότι αναπτύσσουν επίσης νέες τεχνολογίες για την επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων πλαστικών. Μερικές είπαν ότι άλλα προϊόντα συσκευασίας μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες εκπομπές από τα πλαστικά. επειδή το πλαστικό είναι ελαφρύ, είναι απαραίτητο για τους καταναλωτές του κόσμου και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών. Τέλος, κάποιες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.

«Η υψηλότερη παραγωγική ικανότητα δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερη ρύπανση από πλαστικά απόβλητα», δήλωσε εκπρόσωπος της BASF SE της Γερμανίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών στον κόσμο, προσθέτοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια καινοτομεί σε υλικά συσκευασίας για τη μείωση των απαιτούμενων πόρων.

«Θα πνιγούμε στα πλαστικά» - Η αθέατη μάχη που έγινε πιο σκληρή μετά τον κορωνοϊό Facebook Twitter

Φτιάξτε πλαστικό

Ο Ρίτσαρντ Ποντίλας, 33 ετών, διευθύνει ένα οικογενειακό κατάστημα στην πόλη Quezon, την πιο πυκνοκατοικημένη μητρόπολη στις Φιλιππίνες. Τα υγρά προϊόντα που πουλούσε ήταν κάποτε συσκευασμένα σε γυάλινα βάζα. Πολλοί πελάτες, στην πραγματικότητα, έφερναν τα μπουκάλια τους για να ξαναγεμίσουν. Οι έμποροι σαν αυτόν συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών στόχων της βιομηχανίας πλαστικών, θέλοντας να επεκτείνουν μια τάση που καθιερώθηκε μετά το 1907, όταν ο Βέλγος-Αμερικανός χημικός Leo Baekeland ανακάλυψε τον βακελίτη. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το πλαστικό μαζικής παραγωγής τροφοδότησε την οικονομική ανάπτυξη και γεννήθηκε μια νέα εποχή καταναλωτισμού και συσκευασίας.

«Πριν από πολλά χρόνια... βασιζόμασταν σε προϊόντα που επανασυσκευάζονταν σε μπουκάλια και πλαστικές σακούλες», δήλωσε ο Ποντίλας, του οποίου το κατάστημα πωλεί ρύζι, καρυκεύματα, καφέ και καρυκεύματα. Σήμερα, χιλιάδες πωλητές μικρής κλίμακας στον αναπτυσσόμενο κόσμο προμηθεύουν καθημερινά αγαθά σε πλαστικές σακούλες ή φακέλους, που κρέμονται  από τις στέγες των καλυμμάτων στο δρόμο και κοστίζουν μερικά λεπτά. Ήδη, 164 εκατομμύρια τέτοια πλαστικά φακελάκια χρησιμοποιούνται καθημερινά στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την Global Alliance for Incinerator Alternatives, μια ΜΚΟ. Αυτός ο αριθμός σημαίνει πως είναι σχεδόν 60 δισεκατομμύρια τα πλαστικά φακελάκια που απαιτούνται ετησίως.

Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, λένε ότι εργάζονται σκληρά για να κάνουν τη συσκευασία τους είτε ανακυκλώσιμη είτε επαναχρησιμοποιήσιμη. Αλλά, τα σακουλάκια είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν. Είναι μόνο μια μορφή ρύπανσης που δημιουργεί προβλήματα όπως το φράξιμο των αποχετεύσεων, η ρύπανση του νερού, η ασφυξία της θαλάσσιας ζωής και προσέλκυση τρωκτικών και εντόμων που μεταφέρουν ασθένειες. Το ίδιο ισχύει και για μάσκες προσώπου, οι οποίες κατασκευάζονται εν μέρει από πλαστικό. Τον Μάρτιο, η Κίνα χρησιμοποίησε 116 εκατομμύρια, 12 φορές περισσότερες από ό, τι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η συνολική παραγωγή μασκών στην Κίνα αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με έκθεση της κινεζικής συμβουλευτικής iiMedia Research. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ιατρικά απόβλητα ολόκληρου του έτους σε μόλις δύο μήνες στο αποκορύφωμα της πανδημίας, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία, Frost & Sullivan. Και ενώ τα απόβλητα αυξάνονται, πολλά διακυβεύονται για τη βιομηχανία πετρελαίου.

Η Exxon προβλέπει ότι η ζήτηση για πετροχημικά θα αυξηθεί κατά 4% ετησίως τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε η εταιρεία σε παρουσίαση των επενδυτών τον Μάρτιο. Και το μερίδιο του πετρελαίου στην ενέργεια για τις μεταφορές θα μειωθεί από περισσότερο από 90% το 2018 σε λίγο κάτω από το 80% ή στο 20% έως το 2050, δήλωσε η BP Plc στην ετήσια έκθεση αγοράς της τον Σεπτέμβριο. Οι εταιρείες πετρελαίου ανησυχούν ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, ενδέχεται να αμβλύνουν την ανάπτυξή τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πέρυσι ότι 127 χώρες έχουν υιοθετήσει απαγορεύσεις ή άλλους νόμους για τη διαχείριση πλαστικών σακουλών. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Spencer Dale δήλωσε το 2018 ότι οι παγκόσμιες απαγορεύσεις πλαστικών θα μπορούσαν να οδηγήσουν χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2040 - περίπου το 2% της τρέχουσας ημερήσιας ζήτησης. Η εταιρεία αρνήθηκε περαιτέρω σχόλιο.

Μεγάλες εταιρείες έχουν θέσει εδώ και δεκαετίες εθελοντικούς στόχους για την αύξηση του ανακυκλωμένου πλαστικού στα προϊόντα τους. Σε μεγάλο βαθμό δεν κατάφεραν να τους πετύχουν.

Χρησιμοποιήστε πλαστικό

Μόνο φέτος, οι Exxon, Royal Dutch Shell Plc και BASF ανακοίνωσαν επενδύσεις σε εργοστάσια πετροχημικών στην Κίνα αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αξιοποιώντας την αυξανόμενη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου. Επιπλέον, 176 νέα εργοστάσια πετροχημικών προγραμματίζονται τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των οποίων σχεδόν το 80% θα είναι στην Ασία, λέει ο σύμβουλος ενέργειας Wood Mackenzie. Στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2010, οι εταιρείες ενέργειας έχουν επενδύσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε 333 έργα παραγωγής πλαστικού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας (ACC).

Η βιομηχανία υποστηρίζει όμως ότι τα πλαστικά μίας χρήσης έχουν σώσει ζωές. «Τα πλαστικά μίας χρήσης έκαναν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», δήλωσε στο Reuters ο Tony Radoszewski, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχανικών Πλαστικών (PLASTICS). Πολλά εργαλεία και αναπνευστήρες χρειάζονται πλαστικά μιας χρήσης, είπε. «Φόρμες νοσοκομείου, γάντια και μάσκες είναι κατασκευασμένα από ασφαλές, πλαστικό υγιεινής». Τον Μάρτιο, η PLASTICS έγραψε στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Η.Π.Α., ζητώντας την επαναφορά των απαγορευμένων πλαστικών σακουλών για λόγους υγείας. Ανέφερε ότι οι πλαστικές σακούλες είναι ασφαλέστερες επειδή τα μικρόβια ζουν σε επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες και άλλες ουσίες.

Ερευνητές με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, μια κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ, διαπίστωσαν αργότερα τον ίδιο μήνα ότι ο κορωνοϊός ήταν ακόμη ενεργός στο πλαστικό μετά από 72 ώρες, σε σύγκριση με έως και 24 ώρες σε χαρτόνι και χαλκό. Η επιστολή του κλάδου ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας εκστρατείας για το υλικό μίας χρήσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πλαστικών ACC, Keith Christman, δήλωσε ότι το λόμπι χημικών ουσιών είναι αντίθετο με τις απαγορεύσεις πλαστικών, επειδή πιστεύει ότι οι καταναλωτές θα στραφούν στη χρήση άλλων υλικών, όπως γυαλί και χαρτί, αντί να επαναχρησιμοποιήσουν σακούλες και μπουκάλια. «Η πρόκληση είναι ορατή όταν απαγορεύεται το πλαστικό, αλλά η εναλλακτική λύση μπορεί να μην είναι ένα επαναχρησιμοποιήσιμο προϊόν ... οπότε πραγματικά δεν θα πετύχαινε πολλά», είπε ο Christman.

Η κρίση της ανακύκλωσης

Το πλαστικό αποτελεί το 80% των θαλάσσιων ρύπων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), μια παγκόσμια συμμαχία που υποστηρίζεται από κυβερνήσεις, ΜΚΟ και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shell, η οποία είναι επίσης μέλος της ACC. Η πλαστική ρύπανση έχει αποδειχθεί ότι είναι θανατηφόρα για τις χελώνες, τις φάλαινες και τις φώκιες, απελευθερώνει χημικές ουσίες που εισπνέουμε, καταναλώνουμε ή αγγίζουμε που προκαλούν ένα ευρύ φάσμα βλαβών, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής διαταραχής και του καρκίνου, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ζήτηση για ανακυκλωμένο υλικό από επιχειρήσεις συσκευασίας μειώθηκε κατά 20% σε 30% στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λέει η ICIS. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που έμειναν στο σπίτι δημιούργησαν περισσότερα απορρίμματα ανακύκλωσης, δήλωσε η Sandra Castro, της Extruplas, μιας πορτογαλικής εταιρείας ανακύκλωσης που μετατρέπει τα ανακυκλωμένα πλαστικά σε έπιπλα εξωτερικού χώρου. «Υπάρχουν πολλές εταιρείες ανακύκλωσης που μπορεί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν», είπε. «Χρειαζόμαστε από τη βιομηχανία να είναι σε θέση να παρέχει μια λύση στα απόβλητα που παράγουμε».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Janson του QRS είπε ότι για δύο μήνες μετά το lockdown της πανδημίας, οι παραγγελίες του μειώθηκαν κατά 60% και μείωσε τις τιμές του κατά 15%. Και η πανδημία έχει αυξήσει το κόστος για μεγάλες εταιρείες καταναλωτών που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό. Η Coca-Cola Co δήλωσε στο Reuters τον Σεπτέμβριο ότι έχασε τον στόχο να έχει ανακυκλωμένο πλαστικό στις μισές συσκευασίες της στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις αρχές του 2020 λόγω καθυστερήσεων του COVID-19. Η εταιρεία είπε ότι ελπίζει τώρα να το καλύψει έως τον Νοέμβριο.

Η Coca-Cola, η Nestle και η PepsiCo είναι οι τρεις κορυφαίοι ρυπαντές πλαστικού στον κόσμο εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με τον ετήσιο έλεγχο της εταιρείας Break Free From Plastic, μιας ΜΚΟ. Αυτές οι εταιρείες έχουν θέσει εδώ και δεκαετίες εθελοντικούς στόχους για την αύξηση του ανακυκλωμένου πλαστικού στα προϊόντα τους. Σε μεγάλο βαθμό δεν κατάφεραν να τους πετύχουν. 

«Συχνά πληρώνουμε περισσότερα για ανακυκλωμένο πλαστικό από ό, τι θα κάναμε αν αγοράζαμε παρθένο πλαστικό», δήλωσε εκπρόσωπος της Nestle, προσθέτοντας ότι η επένδυση σε ανακυκλωμένο υλικό ήταν προτεραιότητα της εταιρείας. Ερωτηθείς πόσα επενδύουν σε προγράμματα ανακύκλωσης και καθαρισμού απορριμμάτων, οι τρεις εταιρείες ανέφεραν πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων για μια περίοδο επτά ετών. Στα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων στην ανακύκλωση, οι etair;iew δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους, λένε οι αναλυτές της ICIS και της Wood Mackenzie.

Ακόμα και αν τηρούνται οι υπάρχουσες δεσμεύσεις ανακύκλωσης, το πλαστικό που εισέρχεται στους ωκεανούς πρόκειται να αυξηθεί από 11 εκατομμύρια τόνους τώρα σε 29 εκατομμύρια έως το 2040, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από την Pew Trusts, μια ανεξάρτητη ομάδα δημοσίου συμφέροντος. Αθροιστικά, αυτό θα έφτανε τους 600 εκατομμύρια τόνους.

Σε απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες του κοινού, η Συμμαχία για τον τερματισμό των πλαστικών απορριμμάτων λέει ότι θα συνεργαστεί με υπάρχουσες ΜΚΟ μικρής κλίμακας που καθαρίζουν τα απόβλητα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένα εγχείρημα, το οποίο βοηθά τις γυναίκες να κερδίσουν χρήματα από την πώληση απορριμμάτων πλαστικών στη Γκάνα, λέει ότι έχει εκτρέψει με επιτυχία 35 τόνους πλαστικών από τα απορρίμματα από τον Μάρτιο του 2017. Αυτό είναι λιγότερο από το 0,01% των ετήσιων πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται στη Γκάνα, ή το 2% των πλαστικών απορριμμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν στη Γκάνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και των ΗΠΑ. «Συνειδητοποιούμε ότι η αλλαγή δεν θα συμβεί εν μία νυκτί», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Συμμαχίας Jacob Duer. 

Στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ινδία, περίπου το 80% της βιομηχανίας ανακύκλωσης δεν λειτούργησε κατά τη διάρκεια κορύφωσης της πανδημίας. Και επίσης υπήρξε πτώση της ζήτησης για ανακυκλωμένο πλαστικό κατά 50% κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την Circulate Capital, επενδυτή σε ασιατικές δραστηριότητες ανακύκλωσης. «Ο συνδυασμός του αντίκτυπου του COVID-19 και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου μοιάζει με διπλό χτύπημα» για την ανακύκλωση πλαστικών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Circulate, Rob Kaplan. «Διαπιστώνουμε μαζική διαταραχή».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM