«Σπανιότατο θέαμα»: Δύτης κινηματογραφεί μεγάπτερη φάλαινα στα ρηχά της Αυστραλίας - Επί 12 λεπτά

«Σπανιότατο θέαμα»: Δύτης κινηματογραφεί μεγάπτερη φάλαινα στα ρηχά της Αυστραλίας - Επί 12 λεπτά Facebook Twitter
Οι φάλαινες συνηθίζουν να κινούνται σε βαθιά νερά και μακριά από τις ακτές, με αποτέλεσμα οι συναντήσεις τους με δύτες να είναι σπάνιες.
0

Ο εκπαιδευτής scuba diving, Άντριου Λομάκιν κατέγραψε μια απίστευτη, 12λεπτη συνάντηση με μια νεαρή μεγάπτερη φάλαινα, στα ρηχά του Lady Elliot Island, στην Αυστραλία.

Κάθε χρόνο, η ανατολική ακτή της Αυστραλίας προσελκύει τις μεγάπτερες κατά τη μεταναστευτική τους διαδρομή στα θερμότερα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Lomakin, η συνάντηση αυτή στα ρηχά θεωρείται «υπέρ σπάνια».

«Είχαμε καταδυθεί στην περιοχή Σάνσετ που είναι σχετικά ρηχή. Ενώ κολυμπούσαμε, κοιτάξαμε ψηλά και είδαμε αυτήν τη φάλαινα να κοιμάται στην επιφάνεια. Περίμενε εκεί ανοιγοκλείνοντας τα μάτια της. Βρισκόταν εκεί για ώρα. Απ'ό,τι πιστεύουμε, επρόκειτο για μια νεαρή μεγάπτερη φάλαινα, μεγέθους περίπου 9-10 μέτρων, κάτι που είναι ιδιαίτερο. Στις καταδύσεις μας σχεδόν ποτέ δε συναντάμε τέτοια φάλαινα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο».

Στη συνέχεια, όπως περιγράφει ο νεαρός εκπαιδευτής, η φάλαινα καταδύθηκε αργά κι άρχισε να ξύνει την κοιλιά στον ύφαλο, κάτι που οι ίδιοι μπορούσαν να ακούσουν. «Ήταν εξωπραγματικό», λέει. Κι έπειτα, απομακρύνθηκε σιγά στο γαλάζιο του βυθού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το μεταναστευτικό ταξίδι τους προς θερμότερα νερά, από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, πολλές φάλαινες περνούν από το Lady Elliot Island.

Ωστόσο, οι φάλαινες συνηθίζουν να κινούνται σε βαθιά νερά και μακριά από τις ακτές, με αποτέλεσμα οι συναντήσεις τους με δύτες να είναι σπάνιες.

«Το να τη συναντήσεις σε έναν ύφαλο με βάθος 6-8 μέτρα είναι απλώς απίστευτο. Ακόμα να πιστέψουμε πως ζήσαμε κάτι τέτοιο. Απίθανη στιγμή, απόλαυση!» περιγράφει ο Lomakin.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ