ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ιαπωνία: Ηφαιστειακό νησί «επεκτάθηκε ραγδαία» μέσα σε λίγες ημέρες

Ιαπωνία: Ηφαιστειακό νησί «επεκτάθηκε ραγδαία» μέσα σε λίγες ημέρες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ιαπωνική Ακτοφυλακή
0

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, 600 μίλια νότια από το Τόκιο, το ηφαιστειακό νησί Νισινοσίμα «επεκτείνεται ραγδαία» σύμφωνα με τη NASA. 

Το νέο ηφαιστειακό νησί είναι «πολύ ενεργό» από τα μέσα του Ιουνίου, με τις στάχτες και τη λάβα να έχουν επεκτείνει τη νότια ακτή του τουλάχιστον κατά 150 μέτρα από το τις 19 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας. Το ακατοίκητο νησί απέχει 80 μίλια από την κοντινότερη κατοικημένη περιοχή και ανήκει στα νησιά Ογκασαβάρα. Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα τριάντα τροπικών νησιών. 

Τα νησιά φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό απειλούμενων ειδών, όπως την Ιπτάμενη Αλεπού των Μπονίν, και 195 είδη απειλούμενων πτηνών. Στις νήσους υπάρχουν 441 ενδημικά είδη φυτών μαζί με φυτά της βόρειας και νότιας ανατολικής Ασίας. Η ποικιλία των ειδών οφείλεται στο γεγονός ότι τα νησιά δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένα με άλλες εκτάσεις και έτσι η ζωή εκεί ακολούθησε διαφορετική εξελικτική πορεία. Το 2011 ανακηρύχθηκαν από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Το νησί, η κορυφή ενός τεράστιου ηφαιστείου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είχε πλάτος μόλις πάνω 610 μέτρα έως το 1973. Από τότε διαδοχικές εκρήξεις σχημάτισαν νέα νησάκια τα οποία ενώθηκαν. Στη συνέχεια, το 2013, ένα άλλο νέο νησί αναδύθηκε κοντά στο Νισινοσίμα. Λευκά σύννεφα καπνού σχηματίζονταν καθώς η λάβα ερχόταν σε επαφή με το θαλασσινό νερό. 

Ιαπωνία: Ηφαιστειακό νησί «επεκτάθηκε ραγδαία» μέσα σε λίγες ημέρες Facebook Twitter
ΕΡΑ

Ο κύκλος των νέων εκρήξεων ήταν ανάλογος με αυτών της δεκαετίας του 1970. Το Νισινοσίμα ενώθηκε με το γειτονικό του νησί. Έτσι, κατά το διάστημα 2013 - 2015 το Νισινοσίμα επεκτάθηκε κατά δώδεκα φορές, είχε αναφέρει τότε η Japan Today. Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας, η ηφαιστειακή δραστηριότητα αυξήθηκε στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Στα τέλη Ιουνίου, από τις εναέριες δυνάμεις του Σώματος παρατηρήθηκε μαύρος καπνός και μάγμα να εκρηγνύεται από τον κεντρικό κρατήρα. Στις 3 Ιουλίου το νέφος τέφρας έφτασε περίπου στα 4.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Την επόμενη η στάχτη έφτασε περίπου στα 8.500 μέτρα, ρεκόρ του ηφαιστείου από το 2013.

Πλέον η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) εκδίδει προειδοποιήσεις για τα σκάφη που ταξιδεύουν στην περιοχή καθώς ηφαιστειακά αναβλήματα ενδέχεται να βρεθούν ακόμα και σε απόσταση ενός μιλίου από τον κρατήρα. 

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Νισινοσίμα θα συνεχίσει να επεκτείνεται καθώς βρίσκεται πάνω από ένα τεράστιο απόθεμα υπογείου μάγματος γεγονός που σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η λάβα θα συνεχίσει να ρέει. 

Ιαπωνία: Ηφαιστειακό νησί «επεκτάθηκε ραγδαία» μέσα σε λίγες ημέρες Facebook Twitter
Το νησί Νισινοσίμα κατά την «επέκταση» του 2013 (ΕΡΑ)

«Το μικρό νησί αναπτύχθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έκρηξης (...) αλλά στον γεωλογικό χρόνο αυτό είναι κάτι συνηθισμένο», υποστηρίζει η γεωλόγος Elizabeth Cottrell.

«Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα νησιά του δυτικού Ειρηνικού είναι ηφαιστειακά, ανάμεσά τους ολόκληρο το Αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας. [Το γεγονός] αποτελεί απλώς μια υπενθύμιση ότι κάθε νέα ήπειρος ξεκινά με μια έκρηξη όπως αυτή που βλέπουμε τώρα στο Νισινοσίμα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από smithsonianmag.com/wikipedia

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM