Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου κινδυνεύει να «εξαφανιστεί» λόγω της πανδημίας προειδοποιεί ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

 

Ο ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός, φυσιοδίφης και η «φωνή» πίσω από κάθε σπουδαίο ντοκιμαντέρ για τον πλανήτη απευθύνει έκκληση για της στήριξη της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL), η οποία διαχειρίζεται τους ζωολογικούς κήπους του Λονδίνου και του Γουίπσνεϊντ.

 

Οι χώροι έχουν ανοίξει πλέον για το κοινό, αλλά το lockdown έπληξε ανεπανόρθωτα τα έσοδα του φιλανθρωπικού οργανισμού.

 

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο είπε ότι η ZSL αντιμετώπισε «τη σκληρότερη πρόκληση» στα 200 χρόνια της. Σε σχετικό βίντεο δε, μίλησε για την «εξαιρετική συμβολή της στη διατήρηση της άγριας φύσης».

 

«Η δουλειά της ZSL είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση του οράματος ενός κόσμου όπου ευδοκιμεί η άγρια ζωή. Οι δύο ζωολογικοί κήποι της, του Λονδίνο και του Γουίπσνεϊντ φιλοξενούν πάνω από 20.000 ζώα, πολλά από τα οποία απειλούνται στη φύση. Από μικροσκοπικούς βατράχους μέχρι μεγαλοπρεπείς τίγρεις και όλα τα ενδιάμεσα πλάσματα του ζωικού βασιλείου.

 

 

Η ZSL αντιμετωπίζει τώρα τη δυσκολότερη πρόκλησή της μέχρι σήμερα. Με απλά λόγια, ο εθνικός θεσμός κινδυνεύει πλέον να εξαφανιστεί», είπε.

 

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1826, έπρεπε να κλείσει τους ζωολογικούς κήπους της τον Μάρτιο για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Οι ζωολογικοί κήποι άνοιξαν ξανά τις πύλες τους, αλλά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών, αναφέρει η ZSL.

 

Ο γενικός διευθυντής Ντομινίκ Τζερμέι είπε ότι η πανδημία έβαλε τους ζωολογικούς κήπους σε μία «τεράστια οικονομική πίεση».

 

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει να σταματήσουμε τη δουλειά μας, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να συνεχίσουμε».

 

«Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να αντισταθμίσουμε όλα όσα χάθηκαν. Παλεύουμε με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία των 200 χρόνων μας», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες του BBC/Guardian