Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι δολοφονίες θαλάσσιων θηλαστικών συνεχίζονται - Νέα καταγγελία

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι δολοφονίες θαλάσσιων θηλαστικών συνεχίζονται - Νέα καταγγελία Facebook Twitter
0

Με νέο του κείμενο το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος καταγγέλλει ότι οι «δολοφονίες θαλάσσιων θηλαστικών στο Αιγαίο συνεχίζονται», λίγες ημέρες αφότου γνωστοποίησε ότι επτά φώκιες βρέθηκαν νεκρές κατά το lockdown.


Συγκεκριμένα, ακόμη μία νεαρή φώκια εντοπίστηκε νεκρή στα βόρεια Δωδεκάνησα, με ένα σχοινί δεμένο στο ουραίο πτερύγιό της, ενώ τρία νεκρά ζωνοδέλφινα εντοπίστηκαν σε τρεις περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου και αυτά με εμφανή σημάδια δολοφονίας. «Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πτερύγια των δελφινιών είχαν κοπεί με μαχαίρι, δηλαδή είχαν πεταχτεί στη θάλασσα ζωντανά για να πνιγούν», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τα νεκρά ζωνοδέλφινα προέρχονται από μία πολυμελή ομάδα την οποία το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μελετά εδώ και 20 χρόνια. Τα ζωνοδέλφινα παραμένουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στο ανοιχτό πέλαγος. Τα τελευταία χρόνια, τα ζωνοδέλφινα προσεγγίζουν τις μηχανότρατες ολοένα και συχνότερα, λόγω της μείωσης της τροφής τους που έχει προκαλέσει η συνεχής υπεραλίευση.

«Εκτιμάμε λοιπόν ότι τα συγκεκριμένα δελφίνια (και ποιος ξέρει πόσα άλλα) εγκλωβίστηκαν την ώρα που οι σάκοι των μηχανοτρατών ανέβαιναν γεμάτοι με ψάρια κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Με βάση τα τραύματα τους είναι ξεκάθαρο ότι τα δελφίνια βγήκαν ζωντανά στο κατάστρωμα των σκαφών και τα πέταξαν ζωντανά στη θάλασσα με κομμένα τα πτερύγια για να μην μπορούν να κολυμπήσουν, έχοντας τελικά ένα βασανιστικό θάνατο».

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν αυτή η δολοφονία προκλήθηκε από ελληνικό ή τουρκικό αλιευτικό σκάφος, καθώς σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δραστηριοποιούνται μηχανότρατες και από τις δύο χώρες», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. 

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι δολοφονίες θαλάσσιων θηλαστικών συνεχίζονται - Νέα καταγγελία Facebook Twitter

Προσπάθεια για την αποδόμηση και συκοφάντηση

 

Στο κείμενο του, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, απαντάει, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει και τη MOm η οποία με ανακοίνωσή της είχε πάρει θέση για τις επτά νεκρές φώκιες

«Προς μεγάλη μας απογοήτευση, βλέπουμε για άλλη μία φορά ότι κάποιοι περιβαλλοντικοί φορείς που έχουν έδρα στις πόλεις και αυτό-αποκαλούνται εξειδικευμένοι, να σχολιάζουν αυτά τα τόσο σοβαρά περιστατικά με δημοσιεύματα στον τύπο δηλώνοντας ότι "o θάνατος είναι αχώριστος σύντροφος της ζωής", χαρακτηρίζοντας τη δημοσιοποίηση από το Αρχιπέλαγος για τα δολοφονημένα θαλάσσια θηλαστικά, ως "οικολογίζουσα καταστροφολογία"», αναφέρει το κείμενο. 

«Τα παραπάνω όπως και πάρα πολλά άλλα αντίστοιχα είναι μέρος μίας επί χρόνια δρομολογημένης προσπάθειας για την αποδόμηση και συκοφάντηση της δουλειάς του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», υποστηρίζεται στο κείμενο. 

«Εάν είμαστε ειλικρινείς όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι η προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα έχει αποτύχει, ενώ το μέλλον διαφαίνεται ακόμα χειρότερο. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή όπου και αν κοιτάξει κανείς», υπογραμμίζει το Ισντιτούτο Αρχιπέλαγος. 

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι δολοφονίες θαλάσσιων θηλαστικών συνεχίζονται - Νέα καταγγελία Facebook Twitter

«Δεν είναι λοιπόν θέμα αντιπαλότητας ή διαφωνίας φορέων, αλλά είναι καιρός για ριζικές αλλαγές εάν θέλουμε να υπάρξει ουσιαστική προστασία της φύσης. Κανείς μας δεν είναι ιδιοκτήτης του περιβάλλοντος ή συγκεκριμένων ειδών και δεν υπάρχουν περιθώρια για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις ή καριέρες γύρω από αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα, αλλά ούτε να χάνουμε πολύτιμο χρόνο με ωραιοποιημένες προσεγγίσεις». 

«Είναι καιρός να αναλογιστούμε τι αποτέλεσμα έχει προκαλέσει ο πακτωλός εκατομμυρίων που έχει δαπανηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα σε προγράμματα (από τα οποία συνειδητά απέχει το Αρχιπέλαγος), που υποτίθεται ότι στοχεύουν στην προστασία της φύσης και των σπάνιων ειδών, αλλά συνήθως καταλήγουν σε μελέτες, προτάσεις, γραφειοκρατικές προσεγγίσεις και ωραιοποιημένες καμπάνιες, ενώ οι ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι ελάχιστες», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM