Αυστραλία: Οι φούξια γυμνοσάλιαγκες επέζησαν από τις πυρκαγιές –Γιατί αυτό έχει σημασία

Αυστραλία: Οι φούξια γυμνοσάλιαγκες επέζησαν από τις πυρκαγιές –Γιατί αυτό έχει σημασία Facebook Twitter
Ο φούξια γυμνοσάλιαγκας επέζησε από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία
0

Ένα είδος γυμνοσάλιαγκα με φούξια χρώμα, που εντοπίζεται μόνο σε μια βουνοκορφή στη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία, επέζησε από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αυστραλίας.


Φύλακες στο πάρκο Mount Kaputar εντόπισαν περίπου 60 εκπροσώπους των φούξια γυμνοσάλιαγκων έπειτα από τις πρόσφατες βροχές. Η φωτιά στην περιοχή έκαιγε πάνω από έξι εβδομάδες, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, μετατρέποντας σε στάχτη το μεγαλύτερο μέρος του οικοτόπου αυτού του είδους, το μήκος του οποίου μπορεί να ξεπεράσει τη μια παλάμη.


Το βουνό αυτό αποτελεί σπίτι για τουλάχιστον 20 είδη σαλιγκαριών και γυμνοσάλιαγκων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Ανάμεσά τους και τρία είδη σαρκοφάγων σαλιγκαριών. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως οικολογική κοινότητα που απειλείται με εξαφάνιση, η πρώτη αυτού του είδους στην Αυστραλία.


Κάποιοι από τους γυμνοσάλιαγκες κατάφεραν να επιβιώσουν από την πύρινη λαίλαπα επειδή βρήκαν καταφύγιο σε σχισμές βράχων, όμως το 90% του πληθυσμού εξαφανίστηκε στη φωτιά. Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε και κάποιες από τις πηγές τροφής των σαλιγκαριών, όπως βρύα και μύκητες.


Τους επόμενους μήνες το φούξια σαλιγκάρι μπορεί να διατρέχει κίνδυνο, καθώς εξαιτίας του έντονου χρώματός του θα το εντοπίζουν πιο εύκολα τα πουλιά και τα θηλαστικά, μέσα στο καμένο τοπίο. Από την άλλη, το έντονο χρώμα του μπορεί να λειτουργεί και αποτρεπτικά για τους θηρευτές.

Θα απαιτηθούν περίπου 5 χρόνια για να ανακάμψει από τις καταστροφικές πυρκαγιές ο γυμνοσάλιαγκας του Mount Kaputar, ενώ για τα σαλιγκάρια της περιοχής θα χρειαστούν 20 χρόνια. «Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες είναι τα θεμέλια όλων των οικοσυστημάτων μας», επισημαίνει ο Φρανκ Κόελερ, μαλακολόγος του Αυστραλιανού Μουσείου, εξηγώντας γιατί έχει σημασία η τύχη αυτών των ειδών.


«Τα είδη δεν υπάρχουν ανεξάρτητα από τα άλλα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ολόκληρο το σύστημα και όλα τα είδη εντός του», συμπληρώνει, ενώ επισημαίνει ότι αυτά τα μοναδικά είδη δεν απειλούνται μόνο από τις φωτιές, αφού εκτιμάται ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη γρήγορη κλιματική αλλαγή. «Η άνοδος της θερμοκρασίας μόνο κατά 2 βαθμούς είναι αρκετή για να εξαφανίσει ολόκληρη την οικολογική κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κόελερ.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ