Το μέλλον του Ρινόκερου της Σουμάτρας, ένα είδος υπό εξαφάνιση, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερου του είδους στη Μαλαισία. 

 

Το συγκεκριμένο είδος κάποτε ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο σε μεγάλο μέρος της Ασίας, όμως πλέον ζούνε λιγότερο από 100 ρινόκεροι στην άγρια φύση. Ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος στη Μαλαισία ονομαζόταν Ταμ και ζούσε σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων στο νησί Βόρνεο, στο τμήμα του νησιού που ανήκει στην Μαλαισία. Στη Μαλαισία απομένει πια μόνο ένα ζώο του είδους, ένας θηλυκός ρινόκερος με το όνομα Ιμάν. 

 

Μετά από δεκαετίες καταστροφής των δασών και λαθροθηρίας πλέον πιστεύεται πως πλέουν υπάρχουν μόνο 30 έως 100 Ρινόκεροι της Σουμάτρας στην άγρια φύση, οι περισσότεροι ζουν στο ομώνυμο γειτονικό νησί που ανήκει στην Ινδονησία.  

 

 

 

Ο Ταμ ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών και ζούσε στο καταφύγιο από το 2008, όταν είχε εντοπιστεί κοντά σε μια φυτεία φοινίκων που καλλιεργούνται για παραγωγή φοινικέλαιου. Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να αναπαραχθεί με δύο θηλυκούς ρινόκερους (που ζούσαν σε αιχμαλωσία) κάτι που δεν κατέστη εφικτό. 

 

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας είναι ένα από τα πέντε είδη ρινόκερου του πλανήτη, δύο από αυτά ζουν στην Ασία και τρία στην Αφρική. Πρόκειται για το μικρότερο σε μέγεθος είδος ρινόκερου. Είναι συχνά θύμα της λαθροθηρίας, καθώς το κέρας του και άλλα σημεία του σώματος του θεωρείται πως έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική.