Οργή για τη Dua Lipa: Δημοσίευσε χάρτη με τη «Μεγάλη Αλβανία» και την κατηγορούν για εθνικισμό

Οργή για τη Dua Lipa: Δημοσίευσε χάρτη με τη «Μεγάλη Αλβανία» και την κατηγορούν για εθνικισμό Facebook Twitter
0

Η Dua Lipa, Βρετανίδα ποπ σταρ και παιδί μεταναστών από το Κόσοβο, κατηγορήθηκε πως τροφοδοτεί τον εθνικισμό μετά από μια ανάρτηση στην οποία δείχνει τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας.

Η γνωστή τραγουδίστρια, που συνήθως κάνει πρωτοσέλιδα για τις ποπ επιτυχίες της, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο οργισμένων αντιδράσεων - αυτή τη φορά για τις εθνικιστικές απόψεις της.

Σε μήνυμά της στο Twitter, την Κυριακή, η Dua Lipa υπερασπίστηκε την καταγωγή της ως «γηγενής και όχι ως μετανάστρια», δημοσιεύοντας έναν χάρτη της Αλβανίας που δείχνει ότι κατέχει τμήματα της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της αποσχισμένης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Αυτόχθων, επίθετο (του κατοίκου ενός τόπου) ιθαγενής και όχι απόγονος μεταναστών ή αποίκων», σχολίασε η τραγουδίστρια.


Πρόκειται για το ίδιο πανό που είχε πυροδοτήσει αναταραχές το 2014, όταν ένα drone πέταξε με αυτό σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι.

 

Όπως ήταν φυσικό, οι χρήστες παρατήρησαν πως ο χάρτης προβάλλει την εθνικιστική ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που προωθεί την ενοποίηση όλων των βαλκανικών εδαφών με σημαντικό αλβανικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα η εικόνα να γίνει πολύ γρήγορα αντικείμενο χιλιάδων σχολίων με πολλούς να την κατηγορούν ότι «δείχνει συμπάθεια απέναντι στον φασισμό», καθώς η μόνη φορά που υπήρχε η διευρυμένη Αλβανία ήταν ως υποτελές κράτος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περισσότεροι φανς της δήλωσαν έκπληκτοι που η Dua Lipa έφτασε στο σημείο να χαρακτηριστεί «φασίστρια», με κάποιους να προωθούν μέχρι και το hashtag #cancelDuaLipa, ενώ άλλοι υπερασπίστηκαν την τραγουδίστρια, λέγοντας ότι το μήνυμά της παρερμηνεύτηκε.

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Dua Lipa ξεσηκώνει αντιδράσεις, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο είχε προκαλέσει την οργή των φεμινιστών, λόγω ενός περιστατικού που όπως λέγεται πετούσε δολάρια σε γυναίκες στρίπερ.

Καίτη Γαρμπή: «Είσαι ανιστόρητη»

Η ανάρτηση της Dua Lipa προκάλεσε την αντίδραση και της Καίτης Γαρμπή, που μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter, σχολίασε: «Αν-ι-στό-ρη-το, επίθετο. Αυτό που δεν είναι συνεπές με την ιστορία ή με την ιστορική ανάλυση».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σταύρος Ξαρχάκος: Η δήλωσή του υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι αναφορικά με την περιοδεία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Πολιτισμός / Σταύρος Ξαρχάκος: «Η συζήτηση για τις συναυλίες πρέπει να τελειώνει εδώ - Τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτσομπολιό»

Η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι, ο οποίος αντιδρά νομικά στην περιοδεία-αφιέρωμα στον πατέρα του, χωρίς την άδειά του
LIFO NEWSROOM
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Πολιτισμός / 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Με 77 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, 32 ταινίες μικρού μήκους και μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (21-30/11).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Πολιτισμός / Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Με τον τίτλο «Μουσεία και Ελπίδα», το πετυχημένο διεθνές συνέδριο θα διερευνήσει τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού, δημοκρατικού και με περισσότερη ενσυναίσθηση κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Σκάρλετ Γιόχανσον δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον: Δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι κατά τη φάση της προπαραγωγής ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας απείλησε να αποσυρθεί, εκτός αν αφαιρούνταν τα στοιχεία της πλοκής που σχετίζονταν με το Ολοκαύτωμα
LIFO NEWSROOM
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: «Η πλευρά Θεοδωράκη καλεί την οργανώτρια εταιρεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λήξει η διαμάχη»

Η πλευρά Θεοδωράκη πήρε θέση για τις νομικές ενέργειες από πλευράς Γιώργου Χατζιδάκι, γιου του Μάνου Χατζιδάκι, σε βάρος της εταιρείας παραγωγής
LIFO NEWSROOM