Η Warner Bros. έφτιαξε 30 αντίγραφα του θρυλικού πορτοκαλί καναπέ των Friends στο Central Perk, όπου έπιναν καφέ, για να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο με αφορμή την 25η επέτειο προβολής του πρώτου επεισοδίου.

 

Από το Γκραν Κάνυον και το Empire State Building μέχρι το Stonehenge και τον Πύργο του Άιφελ, τα καναπέδες, που θα είναι από αδιάβροχο ύφασμα, θα εμφανιστούν σε κομβικές τοποθεσίες, την περίοδο γύρω από την πρεμιέρα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, που είχε γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου 1994.

 

Αν μου έλεγες πως θα φτιάχναμε ένα σόου, που 25 χρόνια μετά, ένα κομμάτι επίπλου θα είναι τόσο θρυλικό που θα μπορείς να το βάλεις στο Empire State Building και θα ξέρεις περί τίνος πρόκειται... Είναι εντελώς σουρεαλιστικό», σχολίασε ο συνδημιουργός της σειράς David Crane.

 

 

 

Η ιστορία του πορτοκαλί καναπέ και πώς βρέθηκε

 

Ο σκηνογράφος της σειράς, Greg Grande, έψαχνε το τέλειο boho κομμάτι για πολύ καιρό μέχρι που ανακάλυψε τον πορτοκαλί καναπέ σε αποθήκη των στούντιο της Warner Bros., στην Καλιφόρνια. «Σε μια γωνία, χωμένος κάτω από ένα άλλο έπιπλο, ήταν αυτός ο καναπές με το πανέμορφο σκαλιστό ξύλο», λέει ο ίδιος, εξηγώντας πως από την πρώτη στιγμή σκέφτηκε ότι θα ήταν ιδανικός για το Central Perk. 

 

Ωστόσο η πρώτη πρόβα για τον πιλότο του επεισοδίου προκάλεσε αρνητικά σχόλια. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά, υπήρχαν ένα σωρό παρατηρήσεις επειδή ο καναπές είχε ένα σκίσιμο στην πλάτη και ήταν λίγο φθαρμένος στα μπράτσα. Χρειάστηκε να ξαναφτιάξω μερικά από τα κρόσια», λέει ο Grande. Ο σκηνοθέτης James Burrows στήριξε όμως την επιλογή του, λέγοντας πως ο καναπές ήταν «απολύτως πιστευτός και αληθινός». «Συμβιβαστήκαμε με το να πετάξω ένα κομμάτι του υφάσματος και να μπαλώσω το σκίσιμο», λέει ο σκηνογράφος.

 

 

 

Μετά την απογείωση της σειράς και ενώ ετοιμαζόταν για την ιστορική δέκατη σεζόν, ο Grande βρήκε ακριβώς το ίδιο ύφασμα στην Ευρώπη και επιδιόρθωσε τον καναπέ. Στη συνέχεια έβαλε ένα κομμάτι ξύλο κάτω από τα μαξιλάρια για να βοηθά τους ηθοποιούς να μην βυθίζονται πολύ βαθιά μέσα. Τελικά αναγκάστηκε να φτιάξει έναν δεύτερο, πανομοιότυπο καναπέ. Ο πρώτος υπάρχει ακόμη στα στούντιο της Warner Bros.

 

Σύμφωνα με τον Crane, το καταπληκτικό με Τα Φιλαράκια είναι πως «ακόμη υπάρχουν παιδιά που μόλις τώρα ανακαλύπτουν το σόου και τους αρέσει, ταυτίζονται κατά κάποιον τρόπο. Αυτό το κομμάτι είναι εντελώς εξωπραγματικό».

 

Αντίγραφα του καναπέ θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και λοιπή Αμερική, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και στην Ευρώπη στο The London Eye (Μεγάλη Βρετανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (Ιταλία), Stonehenge (Μεγάλη Βρετανία), Ross Fountain (Σκωτία), Cardiff Castle (Ουαλία), Potters Field/Tower Bridge (Λονδίνο), Triton Fountain (Ρώμη) και Royal Palace (Μαδρίτη)