O δημοσιογράφος του Spiegel που «κατασκεύαζε» ρεπορτάζ επιστρέφει τα βραβεία του

O δημοσιογράφος του Spiegel που «κατασκεύαζε» ρεπορτάζ επιστρέφει τα βραβεία του Facebook Twitter
ΕPA
0

O Κλάας Ρελότιους, ο Γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού Der Spiegel o οποίος αποκαλύφθηκε πως είχε «κατασκευάσει» πολλά ρεπορτάζ του, επιστρέφει τέσσερα σημαντικά δημοσιογραφικά βραβεία που είχε λάβει στο παρελθόν.

Ο κόσμος των ΜΜΕ στη Γερμανία έχει συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις για τον Ρελότιους, ενώ η Ακροδεξιά λέει πως το σκάνδαλο αποδεικνύει τον ισχυρισμό της για το πόσο συνηθισμένα είναι τα fake news στα καθιερωμένα media. 

Ο 35χρονος Ρελότιους έχει εξαφανιστεί και δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των συναδέλφων του για κάποιο σχόλιο για την υπόθεση. Όμως, έστειλε ένα μήνυμα στους διοργανωτές του βραβείου για τον «Γερμανό Ρεπόρτερ της Χρονιάς» στο οποίο ζητάει συγγνώμη και λέει πως επιστρέφει τα βραβεία του.  

Την ίδια στιγμή, το CNN του αφαίρεσε δύο διακρίσεις για τον «δημοσιογράφο της χρονιάς» με τις οποίες τον είχε βραβεύσει, ενώ το ίδιο συνέβη και με ακόμα μία σημαντική βράβευση στη Γερμανία. 

Όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον 14 άρθρα του Ρελότιους για το Der Spiegel ήταν «κατασκευασμένα», σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Στέφεν Κλούσμαν.

Ανάμεσα τους ήταν και ένα κείμενο για ένα αγόρι από τη Συρία, το οποίο πίστευε πως το αντικυβερνητικό του γκράφιτι πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο Ρελότιους ισχυριζόταν πως είχε πάρει συνέντευξη από το παιδί μέσω WhatsApp. Πλέον, το περιοδικό ερευνά αν η συνέντευξη έγινε όντως και αν το αγόρι είναι πραγματικό πρόσωπο. 

Ο Κλούσμαν παραδέχθηκε πως ακόμα το περιοδικό δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσα ρεπορτάζ του Ρελότιους είχαν παραποιηθεί και σε ποιο βαθμό.

Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) λέει πως η περίπτωση του Ρελότιους θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την ατζέντα που επιλέγουν να προβάλλουν τα ΜΜΕ της χώρας. 

Με πληροφορίες από Guardian

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM