Ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ

Ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Βαγδάρτη Facebook Twitter
EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος προσγειώθηκε στην Βαγδάτη την Παρασκευή για το πιο ριψοκίνδυνο ταξίδι του, στο εξωτερικό από την εκλογή του το 2012.

Δήλωσε ότι ένιωθε υποχρεωμένος να κάνει την «εμβληματική» αυτή επίσκεψη, επειδή το Ιράκ υπέφερε πολύ και για πάρα πολύ καιρό.

Ένα αεροπλάνο της Alitalia που τον μετέφερε, οι συνοδοί του και περίπου 75 δημοσιογράφοι, προσγειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, λίγο πριν από τις 2 μ.μ. τοπική ώρα.

Το Ιράκ, από την πλευρά του έχει φροντίσει να διαθέσει χιλιάδες άτομα από προσωπικό ασφαλείας για να προστατεύσει τον 84χρονο πάπα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Μια επίσκεψη που πραγματοποιείται μετά από μια σειρά επιθέσεων με ρουκέτες και βομβιστές αυτοκτονίας, που εγείρουν φόβους για την ασφάλειά του.

«Είμαι χαρούμενος που ταξιδεύω ξανά» σχολίασε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο του, παραθέτοντας έναν σαφή υπαινιγμό για την πανδημία του κορωνοϊού, που τον εμπόδιζε να ταξιδεύει.

Το ταξίδι στο Ιράκ είναι το πρώτο του, εκτός Ιταλίας από τον Νοέμβριο του 2019.

Ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Βαγδάρτη Facebook Twitter
EPA

«Αυτό είναι ένα εμβληματικό ταξίδι και είναι καθήκον μου προς μια χώρα που έχει υποστεί μαρτύριο για τόσα χρόνια», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, πριν φορέσει τη μάσκα του και χαιρετήσει κάθε δημοσιογράφο ξεχωριστά, χωρίς χειραψία όμως.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο ποντίφικας θα επισκεφτεί την πόλη Ουρ, τη γενέτειρα του προφήτη Αβραάμ, σεβαστή από Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους, και θα συναντήσει τον 90χρoνο Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, τον κορυφαίο Σιίτη μουσουλμάνο κληρικό.

Είναι η πρώτη φορά που πάπας επισκέπτεται τον Σιστάνι, ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και στην πολιτική της χώρας.

Ο ποντίφικας θα ταξιδέψει και στη Μοσούλη, το πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους με εμφανή τα σημάδια του πολέμου σε εκκλησίες και κτίρια.

Την Τετάρτη 10 πύραυλοι προσγειώθηκαν σε μια αεροπορική βάση που φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ, του συμμαχικού συνασπισμού και του Ιράκ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωνε το ταξίδι του στο Ιράκ.

Ο ποντίφικας θα συναντηθεί επίσης με κληρικούς σε μια εκκλησία της Βαγδάτης, όπου ισλαμιστές ένοπλοι σκότωσαν περισσότερους από 50 πιστούς το 2010.

Η βία κατά των μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων του Ιράκ, ειδικά όταν το ένα τρίτο της χώρας διοικείται από το Ισλαμικό Κράτος, έχει μειώσει την χριστιανική κοινότητά στο ένα πέμπτο.

Ορισμένες σιιτικές μαχητικές ομάδες έχουν αντιταχθεί στην επίσκεψη του πάπα, χαρακτηρίζοντάς την ως δυτική παρέμβαση στις υποθέσεις του Ιράκ.

Πολλοί όμως είναι και οι Ιρακινοί, οι οποίοι ελπίζουν ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να συμβάλει στην προώθηση μιας νέας άποψης για τη χώρα.

Με πληροφορίες του Reuters

Ειδήσεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Διεθνή / Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Γιατί τρίβει τα χέρια της η Λεπέν, γιατί είναι λίγο κούφια η χαρά του Μελανσόν και τι λάντζα καλείται να κάνει τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος για να αποφύγει συγκεκριμένες καταστροφές στα σχέδια και τις αμφιλεγόμενες νομοθετικές αλλαγές που έχει προγραμματίσει;
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Barkelono

Ειδήσεις / Βαρκελώνη: Αστυνομική επέμβαση για συνωστισμό - Χιλιάδες στους δρόμους μετά την άρση των περιορισμών

Η αστυνομία απομάκρυνε από τους δρόμους της Βαρκελώνης πλήθη ανθρώπων, που συμμετείχαν σε πάρτι, στο πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την άρση των περιορισμών
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ