Η Δανία αφαίρεσε την άδεια παραμονής από δεκάδες Σύρους πρόσφυγες - «Ασφαλής η Δαμασκός»

Η Δανία αφαίρεσε την άδεια παραμονής από δεκάδες Σύρους πρόσφυγες - «Ασφαλής η Δαμασκός» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Κριτική ασκείται στη Δανία καθώς έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που είπε σε Σύριους πρόσφυγες ότι πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Συγκεκριμένα η Κοπεγχάγη αφαίρεσε την άδεια παραμονής από 94 Σύριους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας πως η Δαμασκός και η περιοχή γύρω από αυτήν είναι ασφαλής. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν το γεγονός. «Το γεγονός ότι η κυβέρνησης της Δανίας επιδιώκει να στείλει ανθρώπους πίσω στα χέρια αυτού του στυγνού καθεστώτος αποτελεί επίθεση στη νομοθεσία περί προσφύγων και το δικαίωμα των ανθρώπων να προστατεύονται από τις διώξεις», ανέφερε στη Daily Mail, ο Steve Valdez-Symonds, εκ μέρους του βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.


Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κίνηση της Δανίας αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν και άλλες χώρες τις υποχρεώσεις τους έναντι των Σύριων προσφύγων. «Όχι μόνον θα τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ακόμη περισσότερων γυναικών, ανδρών και παιδιών, αλλά θα προστεθεί στους λόγους που αναγκάζουν ανθρώπους να ταξιδεύουν ακόμη μακρύτερη στην αναζήτηση ασφάλειας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.»


Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρει πως οι πρόσφυγες θα σταλούν σε κέντρα στη Δανία, αλλά δεν θα εξαναγκαστούν σε φυγή. Ωστόσο, υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μη δώσει στους πρόσφυγες άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στη Συρία. Τον περασμένο μήνα, ο Δανός υπουργός Μετανάστευσης Mattias Tesfaye είχε δηλώσει πως η χώρα ήταν «ανοιχτή και ειλικρινής από την αρχή» με τους πρόσφυγες από τη Συρία.


«Έχουμε καταστήσει σαφές στους Σύρους πρόσφυγες ότι η άδεια διαμονής τους είναι προσωρινή και μπορεί να αποσυρθεί εάν δεν απαιτείται πλέον προστασία», είχε προσθέσει. «Πρέπει να προσφέρουμε προστασία στους ανθρώπους όσο χρειάζεται. Αλλά όταν οι συνθήκες στη χώρα προέλευσης βελτιώνονται, ένας πρώην πρόσφυγας θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του και να ξαναχτίσει μια ζωή εκεί», είχε πει ο Δανός υπουργός.


Παρότι η Γερμανία είχε αποφασίσει στο παρελθόν ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές πράξεις μπορούν να απελαθούν στη Συρία, η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που είπε ότι οι πρόσφυγες μπορούν να επιστραφούν. Από την πλευρά της, η Michala Bendixen, εκ μέρους του Refugees Welcome ανέφερε πως οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πλέον μία «πάρα πολύ τραγική κατάσταση» και θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους και τις σπουδές τους για καμπ απέλασης.  


Σημειώνεται πως επιθεωρητές του ΟΗΕ ανέφεραν σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ότι χιλιάδες άμαχοι υπέστησαν «ανείπωτο πόνο» στη Συρία βιώνοντας, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, ακόμη και θανάτους σε συνθήκες κράτησης την περασμένη δεκαετία. Άτομα που συνελήφθησαν από το καθεστώς Άσαντ ή συμμάχους του υπέστησαν απάνθρωπη μεταχείριση, βασανιστήρια και βιασμούς.


Με πληροφορίες από Daily Mail/arabnews

Ειδήσεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Διεθνή / Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Γιατί τρίβει τα χέρια της η Λεπέν, γιατί είναι λίγο κούφια η χαρά του Μελανσόν και τι λάντζα καλείται να κάνει τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος για να αποφύγει συγκεκριμένες καταστροφές στα σχέδια και τις αμφιλεγόμενες νομοθετικές αλλαγές που έχει προγραμματίσει;
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Barkelono

Ειδήσεις / Βαρκελώνη: Αστυνομική επέμβαση για συνωστισμό - Χιλιάδες στους δρόμους μετά την άρση των περιορισμών

Η αστυνομία απομάκρυνε από τους δρόμους της Βαρκελώνης πλήθη ανθρώπων, που συμμετείχαν σε πάρτι, στο πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την άρση των περιορισμών
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ