Νομίσματα, αρχαία σκεύη και αγιογραφίες εντοπίστηκαν στην κατοχή ενός ζευγαριού ύστερα από αιφνιδιαστική επιχείρηση της αστυνομίας στη Θεσπρωτια. 

 

Μέρος από αυτά τα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων. 

 

Συγκεκριμένα  οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έρευνα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε το ζευγάρι, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Τύριας. 

 

Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής αντικείμενα:

 

Μία εικόνα που απεικονίζει την Αγία Τριάδα, τρεις ξύλινες σφραγίδες, ένα βιβλίο ψαλμών με επίθετο σταυρό που χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ., δύο νομίσματα της βυζαντινής περιόδου, νόμισμα της οθωμανικής περιόδου, νόμισμα της εποχής Καποδίστρια, τέσσερα χάλκινα νομίσματα ελληνιστικών χρόνων, ρωμαϊκό νόμισμα πιθανόν Μάρκου Αυρηλίου και πήλινο λυχνάρι υστερορωμαϊκών χρόνων.

 

Επίσης, σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια του ζευγαριού, σε περιοχές της Θεσπρωτίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν χάλκινο νόμισμα ρωμαϊκών χρόνων, αργυρό μεσαιωνικό νόμισμα, καθώς και δύο νομίσματα της οθωμανικής περιόδου.

 

Σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όλα τα κατασχεθέντα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν επίσης μεγάλος αριθμός εικόνων, δύο μαχαίρια και τιμαλφή, η προέλευση των οποίων διερευνάται. Τ

 

ο ζευγάρι, ένα άνδρας 55 ετών και η σύζυγός του 50 ετών, συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

 

Ζευγάρι αρχαιοκάπηλων εντοπίστηκε σε μπλόκο της αστυνομίας στη Θεσπρωτία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

 

Ζευγάρι αρχαιοκάπηλων εντοπίστηκε σε μπλόκο της αστυνομίας στη Θεσπρωτία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

 

Ζευγάρι αρχαιοκάπηλων εντοπίστηκε σε μπλόκο της αστυνομίας στη Θεσπρωτία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)