Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν απόψε οι δύο συλληφθέντες για κατασκοπεία στη Ρόδο. 

 

Μετά την απολογία τους και την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» κρίθηκαν προφυλακιστέοι. 

 

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ' εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ' εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ' εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

 

Γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου: Υπήρξε πολιτική προσπάθεια εμπλοκής μου στην υπόθεση

 

Το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και φορώντας αλεξίσφαιρο.

 

Στην απολογία του, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, αναφέρθηκε στην οικογενειακή του κατάσταση, στις σπουδές του και στην απασχόλησή του στο προξενείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρόδου «Η Δημοκρατική», ο 35χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του, λέγοντας πως υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό για ένα έτος από τον 8ο μήνα του 2008 έως τον ίδιο μήνα του 2009. Παράλληλα, υποστήριξε πως απασχολείται εδώ και 8 χρόνια ως γραμματέας στο προξενείο με καθήκοντα και διερμηνέα, ενώ τόνισε πως συνοδεύει τον πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις και είναι ο σύνδεσμός του ουσιαστικά με τις αρχές και τους φορείς.

 

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του με τον 52χρονο ναυτικό υποστήριξε από την πρώτη στιγμή, ότι οι σχέσεις τους, που αναπτύχθηκαν όχι από δική του πρωτοβουλία αλλά του συγκατηγορουμένου του, είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής του. Μιλούσαν, όπως διατείνεται, για οικογενειακά τους θέματα, για την μηχανοκίνηση και το φαγητό αλλά και για την... πανδημία του κορωνοϊού.

 

Ερωτηθείς γιατί απέστειλε στον 52χρονο πακέτο συνομιλίας κινητής τηλεφωνίας απάντησε ότι το έκανε για να έχουν φιλικές επαφές.

 

Παράλληλα, κατά την απολογία του, ανέφερε ότι είναι άτομο χαμηλών τόνων και διάγει μια ήρεμη ζωή, ενώ υποστήριξε ότι η υπήρξε προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση, η οποία, μάλιστα, συνιστά πράξη καθαρά πολιτική και όχι προσωπική, προκύπτουσα απλά και μόνο από τη θέση που κατέχει στο Προξενείο της Τουρκίας, με στόχο να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 

Τι υποστήριξε ο μάγειρας

 

Υπενθυμίζεται πως ο μάγειρας έχει ομολογήσει από την πρώτη στιγμή τις πράξεις του. Συγκεκριμένα, έχει πει πως τον στρατολόγησε ο 35χρονος και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what's up». Ο ίδιος απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις, είτε μέσω της εφαρμογής ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές, ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.

 

Ο 35χρονος φέρεται να του απέστειλε μάλιστα με μήνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

 

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο 52χρονος, επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής. Υποστήριξε ότι έδωσε στον 35χρονο πληροφορίες μετά από δύο ταξίδια τον Οκτώβριο για τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, τον αριθμό αυτών και τα διακριτικά που έφεραν στην πλώρη αλλά και τον αριθμό των στρατιωτών σ' αυτά.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr