«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την πανδημία του κορωνοϊού ενόψει του Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται η επιστροφή των τελευταίων αδειούχων του καλοκαιριού και το άνοιγμα των σχολείων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της Υγείας και Πρόνοιας, σημειώνοντας πως είναι κάτι το οποίο συζητά ήδη η κυβέρνηση.

 

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι' αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας μιλώντας στο Mega.

 

Παράλληλα, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάσει και τα σενάρια που θέσει σε εφαρμογή, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου νέων εμβολιασμών το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, μεταξύ αυτών, είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με ηλικιακά κριτήρια, καθώς άτομα άνω των 50-55 ετών που είναι επαγγελματικά ενεργά, είναι πιθανότερο να νοσηλευθούν εάν νοσήσουν με κορωνοϊό .

 

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα το δημοσίευμα έχει εκπονηθεί σχέδιο τεσσάρων σημείων ώστε το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τα «κενά» όσων αρνούνται να εμβολιαστούν και θα τεθούν σε αναστολή.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν θα αντικατασταθούν με διαδικασίες fast track μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία.