Φόβο για τον ιό, άγχος και αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση, άγχος και μεγάλη πίεση για την εφαρμογή των μέτρων, μοναξιά και ψυχική κούραση, είναι τα συναισθήματα που βιώνουν οι Ελληνες κατά την πανδημία.

 

Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, ο υπουργούς Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, απευθύνοντας, μάλιστα, έκκληση «αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά με πολλή προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας».

 

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές

 

Τόσο η πανδημία του κορωνοϊού, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών και «ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές», είπε με τη σειρά της, η κ. Ράπτη.

 

«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές». Έχει καταγραφεί σε πολλές έρευνες, παγκοσμίως, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου και κατάθλιψης. Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία και οικονομική κατάσταση σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και συναισθήματα κούρασης που αφορούν στα μέτρα προστασίας.

 

Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειές της στους πολίτες, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη διεύρυνση της επιτροπής λοιμωξιολόγων - επιδημιολόγων με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμωνα Μποζίκα. «Λόγω της πανδημίας χρειάζεται μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη η ψυχική υγεία» είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι αυξήθηκε κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

 

Ψυχολογική κατάσταση υγειονομικών

 

Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε και στη συνεχή πίεση που αισθάνονται επί μήνες οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής «όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά». «Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα και σε ένα βαθμό όλοι χάσαμε την ψυχική μας ελευθερία».

 

Έκκληση για στενά οικογενειακά Χριστούγεννα

 

Έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να εορταστούν σε στενό οικογενειακό κύκλο με πολλή προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας απηύθηναν, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

 

«Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα, καθώς κάθε φορά που κάποιος δεν προσέχει θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένεια του, τον περίγυρο του και ενδεχομένων και πολλούς άλλους ανθρώπους», είπε ο υπουργός. Η κ. Ράπτη συμπλήρωσε ότι «η απόσταση που βιώνουμε για να προφυλαχτούμε και να προφυλάξουμε τους αγαπημένους μας είναι φυσική και όχι κοινωνική».

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ